Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
sreda, 29. mart 2023.
Ekonomija

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala 13 javnih poziva i konkursa, u fokusu teže zapošljive kategorije nezaposlenih

81pregleda

U cilju smanjenja nezaposlenosti Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je trinaest javnih poziva i konkursa namenjenih kako poslodavcima, tako i nezaposlenim osobama. Prioritet u uključivanju u javne pozive i konkurse imaju osobe iz kategorije teže zapošljivih među kojima su mladi do 30 godina starosti  bez završenog srednjeg obrazovanja, stariji od 50 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, korisnici novčane socijalne pomoći i lica u statusu viška zaposlenih.

Između ostalih, raspisani su javni poziv za poslodavce za program pripravnika sa visokim obrazovanjem; sa srednjim obrazovanjem i za program stručne prakse. Ova tri javna poziva su namenjena poslodavcima koji žele da angažuju nezaposlene u svom zanimanju, gde nezaposleni  nakon odrađenog pripravničkog staža i polaganja stručnog pripravničkog ispita dobijaju sertifikat o stečenoj praksi.

Osim ova tri javna poziva, postoji i poziv za obuku poznatog poslodavca i za zaposlenog, što podrazumeva obučavanje nezaposlenih lica za potrebe poslodavca. Ovaj poziv raspisan je s obzirom na to da poslodavci imaju sve veće potrebe za nekim novim zanimanjima, a na formalnom tržistu rada nema adekvatnih zanimanja.

Takođe, raspisani su i javni pozivi za nezaposlene, i to javni poziv za samozapošljavanje i javni poziv za samozapošljavanje za osobe romske nacionalnosti.

Sagovornica je ovom prilikom pozvala sve zainteresovane poslodavce i nezaposlene da se jave savetnicima za zapošljavanje u Nacionalnoj službi za zapošljavanje kako bi dobili detaljne informacije o svim javnim pozivima i konkursima ili da se informiđu na zvaničnom sajtu ove službe.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/hdka0918/public_html/wp-includes/functions.php on line 3813