Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
sreda, 29. mart 2023.
Društvo

Sanadski vinogradari orezivanjem loze proslavili Svetog Trifuna

49pregleda

Vinari i vinogradari danas proslavljaju svog zaštitnika, Svetog Trifuna. Po starom običaju oni na današnji danas odlaze u svoje vinograde, orezuju lozu i čokote zalivaju vinom, verujući da će na taj način posle zimskog perioda imati rodnu godinu. Sanadski vinogradari i ove godine su na današnji praznik u svojim vinogradima dočekali sveštenika, a nadaju se da ova godina neće biti sušna kao prethodna.

Prema rečima jereja Aleksandra Pavlovića, u Sanadu se običaj osvećenja vinograda i vinove loze neguje već godinama. Kako je rekao, drago mui je da ovaj običaj opstaje, iako je vinogradara u Sanadu mnogo manje nego što je bilo pre pedesetak godina, kada je gotovo svaka kuća imala svoj vinograd ili lozu u dvorištu.

Sveti Trifun smatra se zaštitnikom vinograda, polja i useva, te ga zbog toga proslavljaju vinogradari, zanatlije i ugostitelji, a slavi se i kao krsna slava. Sačuvani zapisi govore i o isceliteljskim moćima ovog sveca, koji je živeo u trećem veku.

 

Detaljnije pogledajte u video-prilogu:


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/hdka0918/public_html/wp-includes/functions.php on line 3813