Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
sreda, 29. mart 2023.
Društvo

Pre šest godina bili su pred istrebljenjem, a danas se u Srbiji gnezdi pet parova orla krstaša

50pregleda

Posle šest godina završen je projekat PannonEagle LIFE, koji je za cilj imao zaštitu i povećanje brojnosti populacije orla krstaša u panonskoj niziji, a u njemu su učestvovali partneri iz Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke i Srbije. Zahvaljujući aktivnostima projekta, u Srbiji se sada gnezdi pet parova ove vrste, koja je pre samo nekoliko godina, sa samo jednim gnezdećim parom, bila pred izumiranjem u našoj zemlji. Dobre rezultate beleže i drugi učesnici projekta.

Pored povećanja brojnosti populacije orla krstaša u panonskoj niziji, što je bio osnovni cilj projekta, projekat se bavio i istraživanjem rizičnih faktora koji ugrožavaju opstanak ovih ptica. Učestalo trovanje životinja, ilegalan lov i seča šuma usled kojih nestaju njihova staništa su najčešći, a uočen je i veliki broj stradanja ptica na dalekovodima.

Fokus aktivnosti naših ornitologa bio je na praćenju gnežđenja, a tri godine su bila orgnizovana i čuvanja gnezda. Pored toga, aktivnosti su obuhvatale prstenovanje mladunaca i obeležavanje satelitskim obeleživačima, praćenje obeleženih ptica, a postavljeno je tridesetak veštačkih platformi za gneždenje. Deo aktivnosti odnosio se i na edukaciju stanovništva radi podizanja svesti o značaju zaštite ove ugrožene vrste.

Kako je zaključio sagovornik, iako je projekat zvanično završen, aktivnosti na očuvanju ove vrste i zaštiti prirode nikada neće i ne smeju prestati. Naši ornitolozi nastavljaju da prate gneždenje parova i obeležene ptice. Problem koji još uvek nije rešen, jeste nedostatak odgovarajućih staništa, tačnije odgovarajućih stabala za gnežđenje, zbog velike stope obešumljenosti ovog dela zemlje, te bi se time, prema rečima sagovornika, trebalo ozbijnije pozabaviti u narednom periodu.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/hdka0918/public_html/wp-includes/functions.php on line 3813