Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
sreda, 29. mart 2023.
Kultura

Duo Allegria nastupa u petak u biblioteci

50pregleda

U petak 10. februara u sali Narodne biblioteke “Branislav Nušić u Novom Kneževcu koncert će održati duo Allegria koji čine violinistkinja Dunja Kalamir i flautistkinja Stana Krstajić. Početak koncerta zakazan je za 19 časova, a ulaz je besplatan.

Koncert pod nazivom “Iz vrta poj” sastoji se od dela koja su domaći kompozitori pisali upravo za duo Allegria, tako da će publika imati priliku da čuje dela D.Despića, D. Bogdanovića, D.Jovanović, V.Tošića, M.Mihajlovića, A.Krstajić, M.Raičkovića i D. Ilića.

 

 

 

STANA KRSTAJIĆ je diplomirala na FMU u klasi prof. M. Azanjca a magistrirala na Muzičkoj akademiji u Minhenu u klasi prof. M. Henkel-Adorjan. Kao solista i kamerni muzičar je nastupala u zemlji, kao i u Nemačkoj, Danskoj, Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj i Engleskoj. Svirala je na BEMUS-u, NIMUS-u, NOMUS-u, Festivalu „Oleg Kagan“, „Schwetzinger Festspiele”, „Niederrheinscher Herbst“, Međunarodnoj tribini kompozitora, Festivalu harfe, Festivalu flaute. Osnivač je tria „Donne di Belgrado“, tria „Singidunum“, dua „Diverso“, dua „Floral“ i dua „Flutympanon“. Svirala je sa Oliverom Đurđević, Verom Ogrizović, Edinom Karamazovim, Birgit Štolcemburg, Margaret Prajs, A. Adorjan, M. Henkel-Adorjan, Dušanom Bogdanovićem, itd. Kao solista nastupala je sa Beogradskom filharmonijom, Gudačima Svetog Đorđa i Gudačkim orkestrom „Skovran“. Bila je solo flautistkinja Orkestra Narodnog pozorišta, a od 2002–2021 solo flautistkinja Beogradske filharmonije. U junu 2021. godine izabrana je u zvanje vanrednog profesora Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Od 2003., kada je izabrana za svetskog promotera, svira na Perl flauti. Ostvarila je mnogobrojne trajne snimke za Radio i TV, objavila tri kompakt diska i mnogi kompozitori su joj posvetili svoja dela.

 

DUNJA KALAMIR je rođena 2005. godine u Beogradu gde je trenutno učenica četvrtog razreda Srednje muzičke škole Dr Vojislav Vučković, u klasi prof. Biljane Stevanović. Prvi solistički koncert je održala sa devet godina u Galeriji SANU. Nastupala je i u drugim značajnim salama u Beogradu, kao što su Velika dvorana i Galerija Kolarčeve zadužbine, Svečana sala Skupštine grada Beograda, Galerija Artget, Parobrod, Narodna biblioteka Srbije itd. Svirala je kao solista sa Praškom filharmonijom u Pragu i sa Ruskim predsedničkim orkestrom u Moskvi. gde je predstavljala Srbiju na festivalu Melodija pokoljenja. U Jordan Hall-u u Bostonu je svirala u orkestru Festivala ujedinjenih umetnika. Sa Zemunskim kamernim orkestrom je nastupala širom Srbije. Osvajala je prve nagrade na mnogim međunarodnim i domaćim takmičenjima: Memorijal Dušana Protića 2019. u Beogradu, Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola Srbije 2010, 2012, 2014 i 2016, Ars nova u Trstu 2013, Premio Clivis u Rimu 2015, Ohridski Biseri 2016. i dr. Na Međunarodnom takmičenju za mlade violiniste od 9 do 13 godina Il Piccolo Violino Magico u Italiji 2017. dobila je specijalnu nagradu za najbolje izvođenje Vivaldija. U 2019. osvojila je prvu nagradu naUAF International Music Competition u Bostonu, SAD i treću nagradu na Kocian violin competition u Češkoj Sarađivala je sa priznatim umetnicima i profesorima kao što su Tatjana Rižkova Dudonova, Ana Lebedinski, Marija Mahovska, Tatjana Balašova, Stana Krstajić, Regina Brandšteter, Dejan Mihailović, Stefan Milenković, Nemanja Radulović, Robert Lakatoš, Uki Ovaskainen, Arkadij Vinokurov, Dragutin Mladenović i Marko Serino. Kompo-zitori Dejan Despić, Dragana Jovanović, Dušan Bogdanović, Aleksandar Vujić i Ana Krstajić posvetili su joj svoja dela. Od 2013. učestvuje u umetničkim radionicama organizacije ArtLink u okviru koje redovno nastupa kao solista, član raznih kamernih sastava i ArtLink mladih virtuoza.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/hdka0918/public_html/wp-includes/functions.php on line 3813