Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
sreda, 29. mart 2023.
Kultura

Ravnica, krst, dimnjaci, ratovi…Vođenje kroz izložbu “Sarmatia” Sabolča Dudaša i razgovor sa autorom

158pregleda

I postavka fotografija „Sarmatia“ autora Sabolča Dudaša imala je program zatvaranjau Kulturnoj zoni, u vidu vođenja kroz izložbu i razgovora sa autorom. Publika je tada imala priliku da vidi i fotografije koje nisu bile uvrštene u postavku, te da čuje i poneku priču o nastanku fotografije, anegdotu sa terena i autorove impresije i sećanja na momente u kojima su fotografije nastajale.

Kako je jedan od dominantnih motiva u ovoj postavci zavetni krst, a autor ih je fotografisao širom Vojvodine, najčešće u ataru, etnološkinja i dugogodišnja kustoskinja Muzeja Vojvodine Marija Banski posetiocima je, između ostalog, ispričala nešto više o samoj simbolici krsta u periodu pre i nakon pojave hrišćanstva.

Kako je autor rekao za naše kamere nakon završetka programa, i sam je iznenađen uspehom izlaganja u Kulturnoj zoni, nakon kojeg su usledili pozivi da izlaže u Bačkoj Topoli i Novom Sadu. Kao fotoreporter i ratni fotograf radio je u skoro pedeset zemalja, a sada se posvetio fotografisanju prizora iz svog zavičaja – onako kako ih pamti iz detinjstva, a rezultat toga je postavka fotografija „Sarmatia“.

U Kulturnoj zoni otvaranje nove izložbe u ciklusu „Koreni“ biće upriličeno u petak 10. februara, a tada će se publici svojim novim radovima predstaviti umetnički direktor Kulturne zone fotograf Robert Sabo Benke postavkom koja nosi naziv „Kompas“.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/hdka0918/public_html/wp-includes/functions.php on line 3813