
Mesec februar je mesec tokom kojeg se masovno koristi svinjsko meso i mesne prerađevine u ishrani građanstva. S obzirom da smo svedoci poskupljenja svih životnih namirnica, među kojima je i svinjsko meso, za koje sada treba u maloprodajnim objektima i mesarama izdvojiti između 650 i 800 dinara po kilogramu, novokneževčani se odlučuju da uhrane par svinja za sopstvene potrebe i time obezbede zalihe mesa. O svemu ovome smo imali prilike da popričamo sa Herminom Nježić, poljoprivrednim proizvođačem iz Novog Kneževca.
Hermina je u razgovoru sa nama istakla da svi proizvodi koji ostanu od mesa se obrađuju na tradicionalan način-soljenjem i dimljenjem u pušnici. Ona nam je opisala sam taj proces kao, i koje sve proizvode dobija.
Ono po čemu je kraj severnog Banata oduvek bio poznat jeste svinjokolj koji je poznat pod imenom disnator. Pored ostavljanja mesa za zamrzivač prave se i tradicionalni banatski proizvodi-kobasica, slanina, šunka, čvarci, hurka, majuška. Kada tokom godine othranimo četiri svinje, mi sebi obezbeđujemo zalihe mesa za čitavu godinu, zaključila je sagovornica.