Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
sreda, 29. mart 2023.
Ekonomija

Da li se isplati držati svinje za potrebe sopstvene ishrane?

39pregleda

Mesec februar je mesec tokom kojeg se masovno koristi svinjsko meso i mesne prerađevine u ishrani građanstva. S obzirom da smo svedoci poskupljenja svih životnih namirnica, među kojima je  i svinjsko meso, za koje sada treba u maloprodajnim objektima i mesarama izdvojiti između 650 i 800 dinara po kilogramu, novokneževčani se odlučuju da uhrane par svinja za sopstvene potrebe i time obezbede zalihe mesa. O svemu ovome smo imali prilike da popričamo sa Herminom Nježić, poljoprivrednim proizvođačem iz Novog Kneževca.

Hermina je u razgovoru sa nama istakla da svi proizvodi koji ostanu od mesa se obrađuju na tradicionalan način-soljenjem i dimljenjem u pušnici. Ona nam je opisala sam taj proces kao, i koje sve proizvode dobija.

Ono po čemu je kraj severnog Banata oduvek bio poznat jeste svinjokolj koji je poznat pod imenom disnator. Pored ostavljanja mesa za zamrzivač prave se i tradicionalni banatski proizvodi-kobasica, slanina, šunka, čvarci, hurka, majuška. Kada tokom godine othranimo četiri svinje, mi sebi obezbeđujemo zalihe mesa za čitavu godinu, zaključila je sagovornica.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/hdka0918/public_html/wp-includes/functions.php on line 3813