Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 13. jun 2021.
Kultura

Koncert harfistkinje Milene Stanišić u ponedeljak u sali Biblioteke

45pregleda

Koncert harfistkinje Milene Stanišić održaće se u ponedeljak 14. juna u sali Biblioteke “Branislav Nušić” u Novom Kneževcu. Početak koncerta zakazan je za 19 časova, a ulaz je besplatan.

Dr um. Milena Stanišić  je od 2009. godine zaposlena na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je danas redovni profesor za umetničku oblast harfe.

Nakon završene niže muzičke škole klavira počela je da svira harfu a paralelno je završila Matematičku gimnaziju u Beogradu sa Vukovom diplomom. Diplomske i magistarske studije je završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Milice Barić. Provela je dve godine na usavršavanju na Severnom kraljevskom koledžu u Mančesteru (Royal Northern College of Music) u klasi  profesora Frenka Sternfelda. 2016. godine uspešno je odbranila дoktorski umetnički projekat pod mentorstvom redovnog profesora Ljiljane Nestorovske na FMU u Beogradu.

Tokom školovanja bila je dobitnik je više značajnih nagrada i stipendija: Međunarodne stipendije The Hadley Trust – Velika Britanija (1995-1997), Oktobarske nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih (1994), Stipendije Ministarstva prosvete Republike Srbije za najbolje studente (1994-1997).

Takođe, učestvovala je na brojnim međunarodnim muzičkim takmičenjima uključujući i najveća, i dobitnik je značajnih nagrada: prvo mesto na takmičenju Mladi muzičar godine (Young Musician of the Year) u Morkambu (Morecambe),  Engleska, 1997, prva specijalna nagrada na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović, Beograd, 1994, itd.

Redovno nastupa kao solista i kao kamerni muzičar. Od solističkih resitala svakako se izdvajaju resitali u okviru Međunarodnog festivala harfe u Beogradu, kao i Festivala harfe u Rio de Žaneiru. U više navrata je nastupala kao solista sa orkestrom (Orkestar Marijinski teatra u Sankt Peterburgu, Simfonijski orkestar RTSa, Vankuverski simfonijski orkestar, Gudački orkestar Sarajevske filharmonije, Gudači svetog Đorđa, Gudački orkestar „Skovran“ i drugi). Preko 20 godina bila je član Beogradskog kvarteta harfi (sa Ljiljanom Nestorovskom, Dijanom Sretenović i Ivanom Pavlović), sa kojim je imala brojne nastupe u zemlji i inostranstvu, promovišući muziku za harfu, i pogotovo muziku srpskih kompozitora. Sa flautistkinjom Stanom Krstajić je oformila duo „Floral“ 1998. godine, i pored brojnih nastupa, objavile su i dva kompakt diska sa muzikom za flautu i harfu.  Idejni je tvorac nekoliko zapaženih izvođačkih projekata: „Krug premijera“ (2008), „Harp Connection“ (2012), „Veče francuske kamerne muzike sa harfom“ (2007), „Sloboda trajanja“ (2016). Snimci nekih od koncerata se već dugi niz godina redovno emituje na digitalnoj televiziji RTSa-. (na primer Morisa Ravel „Introdukcija i Alegro“ –u saradnji sa gudačkim kvartetom Rubikon (Roman Simović, Miloš Petrović, Panta Veličković, Dragan Đorđević), Stanom Krstajić i Ognjenom Popovićem). Takođe je autor kreativne radionice za decu sa Daunovim sindromom, koju je zajedno sa koleginicom Stanom Krstajić realizovala tokom tri godine.

Aktivno se bavi umetničko-istraživačkim radom. Bila je jedan od učesnika u Forumu o umetničkim istraživanjima Evropskoj platformi za umetnička istraživanja (European Platform for Artistic Research in Music), Kraljevski koledž za muziku, Stokholm 2014. godine. Član je radne grupe za umetnička istraživanja Univerziteta umetnosti u Beogradu kao jedan od predstavnika FMU. Rezultate svog umetničkog istraživanja predstavila je u zvaničnom programu Evropske platforme za umetnička istraživanja, Nacionalna akademija George Dima, Kluž-Napoka, Rumunija, 2019.

Takođe je član i ansambla „Gradilište“. Kao solista i kamerni muzičar nastupala je na brojnim festivalima: BEMUS, Međunarodna tribina kompozitora,  Međunarodni festival harfe u Beogradu, Festival „Severna lira“ u Sankt Peterburgu, Festival „A Tempo“ u Podgorici, Festival harfe u Rio de Žaneiru, „Baš Čaršijske noći“ u Sarajevu, Festival kamerne muzike u Hangčou (Kina), Raške duhovne svečanosti, Mermer i zvuci, NIMUS, Flauta uvek i svuda, OKTOH, BELEF. Takođe je nastupala na Svetskim kongresima harfe u Ženevi 2002, Vankuveru 2011, Sidneju 2014. i Hong Kongu 2017. godine.

U Orkestru Narodnog pozorišta u Beogradu bila je stalno zaposlena od 1994 – 2009. god. Takođe je bila stalni saradnik orkestra Beogradske filharmonije, Simfonijskog orkestra RTS-a, i većine drugih orkestara u zemlji, kao i nekoliko orkestara u regionu.

Po pozivu je držala predavanja, kurseve i seminare u Rusiji, Italiji, Bugarskoj, Kini i Srbiji.

Jedan je od osnivača Udruženja harfista i prijatelja harfe Srbije, i danas je Predsednik Udruženja, kao i član Umetničkog saveta Međunarodnog festivala harfe u Beogradu, i autor nekoliko projekata Udruženja harfista.

Dobitnik je Pohvale i Nagrade Narodnog pozorišta u Beogradu, Zlatne plakete Udruženja harfista i prijatelja harfe Srbije, kao i više Zahvalnica Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Ove godine joj je dodeljena Nagrada grada Beograda – despot Stefan Lazarević – specijalno priznanje za izuzetan doprinos realizaciji događaja od značaja za grad Beograd za 2020. godinu.