Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 13. jun 2021.
Ekonomija

Permakultura – biodiverzitet u dvorištu gde su i korovi korisni

57pregleda

Kada se posle nekoliko godina života i rada u inostranstvu sa svojim suprugom vratila u rodni Novi Kneževac, naša sugrađanka Agneš Karl želela je da ima baštu kao što su nekada imali njeni baba i deda, gde će voće i povrće gajiti bez dodatnog tretiranja sredstvima. Tako se zainteresovala za permakulturu i već šestu godinu za sebe i svoju porodicu uzgaja povrće, voće i začinsko bilje po ovom principu, istovremeno čuvajući zemljište i okolinu.

Za ovih šest godina, otkako neguje baštu na nekadašnjem voćnjaku i njivi, zemljište nije đubrila veštačkim đubrivom, niti je biljke tretirala uobičajenim preparatima. Kako kaže, pored toga što bi se to kršilo sa principom permakulture, nema ni potrebe, jer priroda sve sama uradi, a ona je tu samo da potpomogne ako zatreba. Zbog toga su pored jezerceta u njenoj bašti gušteri, žabe, gliste i razne ptice rado viđeni gosti.

Prema rečima naše sagovornice, njena mala bašta pruža joj priliku da uspori od svakodnevnih obaveza, da se odmori i na momenat uskladi sa prirodom koja nas okružuje. Kako kaže, permakultura je idealna za male dvorišne bašte i ljude koji nemaju vremena da dane troše na rad u njoj, a važno je istinski voleti prirodu i prema njoj se ophoditi s poštovanjem, pa čak i prema korovu.