Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 13. jun 2021.
Ekonomija

Povećani kapaciteti i poboljšana tehnologija prečistača otpadnih voda u Kanjiži

62pregleda

U okviru projekta „Snabdevanje vodom i razvoj hidrotehničke infrastrukture na području pograničnog sliva“ IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija završena je rekonstrukcija prečistača otpadnih voda u Kanjiži. Ovim projektom proširen je kapacitet prečistača na 14 i po hiljada ekvivalentnih stanovnika  i uvedena linija za prečišćavanje i uklanjanje azota i fosfora. Član opštinskog veća zadužen za komunalne delatnosti Marko Ždero kaže da je ovaj projekat od izuzetnog značaja sa stanovištva zaštite životne sredine, ali i za razvoj turizma i privrede.

Prema rečima direktorice tehničkog odeljenja preduzeća „Potiski vodovodi“, pre 30 godina kapacitet prečistača bio je za 4000 stanovnika, dok danas taj broj je uvećan na 14500 stanovnika. Ona je još naglasila da sva otpadna voda prolazi kroz mrežu meliracionih kanala koju koriste i poljoprivrednici, a potom odlazi u Tisu, stoga je bilo potrebna modernizacija sistema za prečišćavanje.

Pored opštine Kanjiža na projektu su učestvovali i Direktorat za upravljanje vodama u okrugu Donja Tisa iz Segedina, kao i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Ukupan iznos projekta je bio viši od 7 miliona evra, a opština Kanjiža učestvovala je sa milion i 900 hiljada evra.