Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 13. jun 2021.
Zabava

Filmovi sa “Slobodne zone” i ove godine u bioskopima

58pregleda

Turneja “Slobodne zone” ponovo stiže i u naše krajeve. U bioskopskoj sali Obrazovno-kulturnog centra CNESA u Kanjiži 27. i 28. maja publika će imati priliku da pogleda četiri najbolja filma po izboru publike i selektora festivala sa 16. izdanja Festivala Slobodna zona održanog prošle godine.

Mlađa publika (14+), ali i starija koja uživa u tinejdžerskim filmovima, od 17 časova moći će da pogleda filmove Sune – dečak za sve (četvrtak) i Roka, devojčica koja će spasiti svet (petak).

Publika će imati priliku da u četvrtak u 19 časova pogleda dobitnika Nagrade publike “Slobodne zone”, dokumentarni film U slavu kraljici koji govori o četiri šahistkinje iz Gruzije koje donose revoluciju u ženskom šahu širom cele planete i postaju sovjetske ikone ženske emancipacije tokom hladnog rata.

Na repertoaru u petak u 19 časova je i uzbudljiv iranski film Jalda, noć za oproštaj koji govori o 22-godišnjoj Mirijam kojoj samo gostovanje u iranskom TV rijalitiju može da sačuva život i oslobodi je smrtne kazne. Ovaj film je takođe bio u top tri najgledanija filma prošlogodišnjeg izdanja Festivala.

 

SUNE – DEČAK ZA SVE (četvrtak 27. maj)

(Švedska)

vreme projekcije: 17h

ulaz: besplatan

Sune želi da ide na put – i to ne bilo koji put, već školsko putovanje sa Sofi u koju je već dugo zaljubljen. To isto želi i ona i njih dvoje se raduju prilici koja im se pružila. Ali Sune iznenada shvata da je venčanje njegovog dede istog vikenda kad i putovanje. A kako da ga propusti kada mu je deka ujedno i najbolji prijatelj i kada je pozvan da baš on bude kum na tom venčanju? Pošto ne može da se odluči za jednu od tih varijanti, Sune bira – obe. Ili nešto između. Dobro došli u porodicu Anderson još jednom.

Režija: Jon Holmberg

Uloge: Elis Gerdt, Baxter Renman, Tea Stjärne

 

U SLAVU KRALJICI (četvrtak 27. maj)

(Austrija, Gruzija, Srbija)

vreme projekcije: 19h

ulaz: besplatan

Tokom Hladnog rata, četiri legendarne šahistkinje iz Gruzije donose revoluciju u ženskom šahu širom cele planete i postaju sovjetske ikone ženske emancipacije. U slavu kraljici otkriva njihove isprepletane biografije i prikazuje redak uvid u sadašnji život šahovskih zvezda None Gaprindašvili, Nane Aleksandrije, Maje Čiburdanidze i Nane Joseliani, kao i hroniku njihovog trajnog nasleđa.

Režija: Tatia Skhirtladze, Anna Khazaradze

Uloge: Nona Gaprindashvili, Nana Ioseliani, Nana Alexandria

 

ROKA – DEVOJČICA KOJA ĆE PROMENITI SVET (petak 28. maj)

(Nemačka)

vreme projekcije: 17h

ulaz: besplatan

Hrabra, zabavna i jedinstvena – to je Roka. Iako ima tek 11 godina, živi sama sa svojom vevericom dok je tata “posmatra” iz svemira. On je, naime, astronaut. Uz to, Roka po prvi put kreće u normalnu školu. Tamo će se odmah istaknuti svojim bezbrižnim i nekonvencionalnim karakterom, a sukobiće se i sa školskim nasilnicima. No neumorna devojčica ne staje, pokušaće da osvoji i srce svoje bake. Beskrajnim optimizmom Roka zajedno sa svojim novim prijateljima dokazuje da čak i dete ima moć da promeni svet.

Režija: Katja Benrath

Uloge: Luna Maxeiner, Caspar Fischer Ortmann, Luise Richter

 

 

JALDA, NOĆ ZA OPROŠTAJ (petak 28. maj)

(Francuska, Iran, Nemačka, Švajcarska, Luksemburg)

vreme projekcije: 19h

ulaz: besplatan

U Iranu TV rijaliti može da zameni pravdu, ako Bog da! Marijam je 22-godišnjakinja osuđena na smrt zbog ubistva svog muža, 65-godišnjeg Nasera. S obzirom da je kazna već izrečena jedino ko može da joj pomogne je Mona, ćerka ubijenog sa kojom Marijam mora da učestvuje u rijaliti programu, kao i broj glasova za oprost koji osvoji od publike. Ovaj šou snima se tokom Jalde, noći predviđene za oprost koja je ujedno i zimska kratkodnevnica, veoma važna i poštovana u iranskoj kulturi. Film je snimljen na osnovu istinitih priča u kojima TV studio služi kao sudnica i mesto za pravdu. U ovoj drami, Marijam je ta koja mora da moli za oprost i život.

Režija: Massoud Bakhshi

Uloge: Sadaf Asgari, Behnaz Jafari, Babak Karimi