Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 16. maj 2021.
Kultura

Danas se obeležava Svetski dan knjige-najstarija knjiga u Novom Kneževcu potiče iz 17. veka

105pregleda

Povodom Svetskog dana knjige koji se širom sveta obeležava na današnji dan, posetili smo Narodnu biblioteku „Branislav Nušić“ gde smo imali priliku da vidimo najstarija izdanja koja se čuvaju u ovoj ustanovi. Slučajnost ili ne, upravo je izdanje „Don Kihota“ , iz 1837. godine na nemačkom jeziku, pisca Migela de Servantesa koji je preminuo na današnji dan, u katalogu ove biblioteke zavedena kao knjiga sa najstarijim datumom štampe.

Prema rečima našeg sagovornika istoričara i bibliotekara Radovana Horvatova,  svaka knjiga ima svoju vrednost i svoju priču. Neke su štampane u malim tiražima i veoma su retke, druge su dobro očuvane, a nečije oštećene korice i iscepane stranice svedoče o burnoj događajima u prošlosti.

Naš sagovornik navodi da se najstarija knjiga  u novokneževačkoj opštini ipak ne čuva u vitrinama biblioteke. Ona potiče iz 17. veka, dobro je očuvana i nalazi se u pravoslavnom hramu u Obilićevu.

Svetski dan knjige obeležava se od 1995. godine  kada je na generalnoj skupštini UNESKO-a u Parizu odlučeno da datum obeležavanja bude 23. april, dan kada su preminuli pisci Migel de Servantes i Šekspir, a kada je, između ostalih, rođen pisac Vladimir Nabokov.