Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 16. maj 2021.
Zdravlje

Uticaj deponija na svet oko nas

52pregleda

Kada govorimo o uticaju divljih deponija na eko-sistem mora se istaći da je samo postojanje ovakvih mesta pogubno za živi svet koji se nalazi u neposrednom okruženju. Štetne i opasne materije koje se nalaze na ovakvim mestim završavaju u okolnom zemljištu, u površinskim i podzemnim vodama, u vazduhu, biljkama i životinjama i na kraju završavaju na našem tanjiru a samim tim i u nama istakla je naša sagovornica Mirjana Rankov diplomirani ekolog i član udruženja Eko-centar „Tisa“. Do trovanja može doći akutnim putem tako što divlja životinja dođe u kontakt sa opasnom materijom, ugine, i nakon toga se druge životinje hrane njenom lešinom pa putem lanca ishrane dolazi do trovanja retkih i ugroženih vrsta.

S obzirom da je za ovo područje karakteristična poljoprivreda, vrlo često se na samim deponijama kao i mimo njih mogu pronaći plastične boce pesticida. Uticaj tog otpada ima itekako poguban uticaj na biljni, životinjski i ljudski organizam, često rezultirajući teškim oboljenjima i smrtnim ishodima.

Vreme poluraspada pesticidnog otpada ide od 5 do 30 godina. I danas nakon 30 godina određeni pesticidni otpad i dalje nije prošao kroz fazu poluraspada. Pesticidi koji su povučeni pre 30 godina i dan danas se mogu pronaći u majčinom mleku kod ljudi kao i namirnicama koje konzumiramo,istakao je naš sagovornik.