Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 13. jun 2021.
Društvo

Širenje divljih deponija može postati ozbiljan problem

102pregleda

Problem divljih deponija, odlaganja smeća i zagađenost okoline iz dana u dan postaje sve veći. Na teritoriji opštine Novi Kneževac zabeleženo je otprilike 30 divljih deponija koje se nalaze izvan naseljenih mesta. Jedina registrovana deponija nalazi se na putu prema Srpskom Krsturu, međutim JKP „7. Oktobar“ više ne koristi tu deponiju i ne sprovodi tretiranje iste. Kompletan otpad prikupljen u naseljenim mestima odnosi se u Regionalnu deponiju Subotica.

Predsednik opštine dr Radovan Uverić ističe da lokalna samouprava svake godine izdvaja sredstva za čišćenje deponija ali da se bacanje smeća nastavlja.
Predsednik opštine apelovao je na građane da ukoliko imaju bilo kakav otpad sem komunalnog i žele da ga odlože,informacije o procesu i mestu odlaganja mogu dobiti pozivom JKP „7.Oktobar“
Odlaganje građevinskog otpada predviđeno je na samom izlasku iz Novog Kneževca prema Srpskom Krsturu i takav otpad može da se tretira naspianjem i raspoređivanjem jer ne zagađuje okolinu, međutim u prethodnih mesec dana na tu deponiju počeo je da se odlaže i sav drugi otpad.
Prema rečima našeg sagovornika odlaganje komunalnog otpada po deponijama uzrokuje pojavu i širenje glodara čak i do naseljenih mesta. Lokalna samouprava izvršila je deratizaciju kako na samim deponijama tako i u naseljenim mestima, što će se nastaviti i u budućnosti ali je neophodno podići svest o ovome kod svih građana kako bi živeli u zdravijem okruženju, naveo je predsednik opštine.