Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 13. jun 2021.
Ekonomija

Zbog pandemije turistički radnici u višestrukim problemima

114pregleda

Od početka pandemije velike posledice u poslovanju osećaju i radnici u turizmu. Tako je nemali broj turističkih agencija u Srbiji zbog izuzetno velikih gubitaka u poslovanju bilo primorano na privremenu obustavu rada. Ipak, i za vreme bez prihoda bili su dužni da plaćaju poreze, doprinose, kiriju i tekuće troškove. Prema rečima naše sagovornice, vlasnice turističke agencije Danice Farkaš Grubin, dodatni problem je i taj što su osiguravajuće kuće ove godine dodelile garancije za svega stotinak agencija-organizatora putovanja, što znači da ostalih 350 agencija nisu u mogućnosti da putovanja realizuju. To ujedno putnike koji kod njih imaju zamenske vaučere dovodi u situaciju da se ti vaučeri ne mogu iskoristiti.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević prilikom nedavnoj poseti Kanjiži rekao je kako bi turističke agencije potencijalno rešenje problema trebalo da potraže na domaćem tržištu, te domaće destinacije uvrste u ponudu. Sa druge strane, iskustvo naše sagovornice govori da se za organizaciju putovanja na domaćem tršištu retko ko od putnika obraća agencijama. Prema njenim rečima, i dalje postoje oni koji žele da putuju u inostranstvo, međutim, izbor destinacija trenutno je vrlo ograničen i svodi se na aranžmane u udaljenijim krajevima koje zbog svoje cene može da priušti izuzetno mali broj putnika.

Naša sagovornica nada se da će se stanje pomeriti sa mrtve tačke nakon najave da će državljani Srbije koji su se vakcinisali ili koji imaju negativan pcr ili antigenski test moći da letuju u Grčkoj, jer su upravo aranžmani u uvoj zemlji do sada bili najtraženiji.

Kompletan razgovor s našim sagovornicima na ovu temu možete pogledati u video-prilogu: