Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 11. april 2021.
Temp:

13°C
 
Društvo

U Novom Kneževcu opstaje preparatorski zanat

90pregleda

Novi Kneževac poznat je, između ostalog, po vrsnim majstorima preparatorskog zanata. Nenad Lovrenski u ovom poslu je već petnaestak godina, a sve je počelo kada je kao dugogodišnji ribolovac, uz pomoć uputstava iz brošure, pokušao da preparira ribu koju je upecao. Kako se kasnije ispostavilo, upravo je riba, u odnosu na ptice i sisare, najzahtevnija za rad, a on je ovu tehniku tokom godina izučavao i usavršavao, te tako postao prvi majstor u Novom Kneževcu koji preparira ribe.

Ovaj zanat, pored određenog znanja, iziskuje veštine kao što su preciznost, brzina i osećaj za simetriju i estetiku. Kako je već istakao naš sagovornik, ribe su najzahtevnije za izradu jer imaju najtanju kožu, a što se tiče ptica i sisara – težinu i vreme izrade ne određuje veličina jedinke već stepen njenog oštećenja.

Njegovi klijenti su lovci i ribolovci iz čitave Srbije, a radovi iz njegove radionice krase zidove lovačkih domova i privatnih kolekcija. Kako kaže, u njegovom radu poštuje kalendar lova i ribolova, te ističe da sa lovcima i ribolovcima ima odličnu saradnju. Lovački trofeji danas su sve ređe deo dekora porodičnih kuća te je i ovaj zanat sve manje popularan, ipak našeg sagovornika to ne sprečava da se u potpunosti posveti svom poslu.

Opširnije u prilogu: