Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 11. april 2021.
Temp:

15°C
 
Obrazovanje

Učenici Muzičke škole obeležili Dan rozih majica

130pregleda

Dan rozih majica ili Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u svetu se obeležava svake poslednje srede u februaru, a učenici i nastavnici novokneževačke Osnovne muzičke škole ovom problemu posvetili su čitavu nedelju. Kroz literarne, likovne i muzičke radionice učenici su, zajedno sa svojim nastavnicima govorili o vršnjačkom nasilju, naučili kako da ga prepoznaju kao i kome da ga prijave.

Nastavnici Muzičke škole kažu da se trude da na njihovim časovima vlada topla i prijateljska atmosfera, te da se učenicima tako stvara prijatno okruženje, gde će slobodno moći da govore o svojim problemima. Zahvaljujući tome bez straha mogu da prijave vršnjačko nasilje-ukoliko do njega dođe.

Dan rozih majica obeležava se od 2007. godine nakon što je učenik jedne kanadske škole došao u školu sa roze majicom na sebi u znak podrške svojoj majci koje je obolela od karcinoma dojke, ali je zbog toga pretrpeo ruganje i vređanje od svojih vršnjaka. Tada je grupa aktivista 50 roze majica podelila učenicima u školi koji su ih obukle u znak podrške svom drugu.