Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
ponedeljak, 1. mart 2021.
Temp:

-2°C
 
Društvo

Privremena zabrana korišćenja pijaće vode u Novom Kneževcu i Srpskom Krsturu zbog povećanog sadržaja arsena, dodatne analize u toku

239pregleda

Redovnom kontrolom pijaće vode na teritoriji opštine Novi Kneževac utvrđeno je prisustvo arsena u koncentraciji većoj od dozvoljene, stoga je Pokrajinski sekretarijat za sanitarni nadzor i javno zdravlje izdao rešenje o privremenoj zabrani korišćenja pijaće vode u naseljima Novi Kneževac i Srpski Krstur. Prema rečima naše sagovornice, direktorice Javnog komunalnog preduzeća „7.oktobar“, reč je višedecenijskom problemu sa kojim se susreću stanovnici opštine Novi Kneževac, ali i cele Vojvodine.

Više informacija o ovoj temi saznajte u prilogu :

Dok se na mikrobiološku neispravnost može uticati hlorizacijom, postavljanjem utređaja za prečišćavanje i rekonstrukcijom vodovodne mreže, što je prema rečima naše sagovornice i urađeno te su i mikrobiološki nalazi vode uredni, hemijski sastav vode uslovljen je geološkim faktorima. Ona je potvrdila da su učinjeni koraci na rešavanju ovog problema, i ovom prilikom apelovala na sugrađane da do daljnjeg vodu ne koriste za piće.

U opštini Novi Kneževac postoji sedam samostalnih vodovodnih sistema dužine od oko 109 kilometara. Prema dobijenim nalazima analiza vode uzetih sa 23 mesta u opštini, koje su urađene u laboratoriji Zavoda za javno zdravlje u Kikindi, najveća izmerena koncentracija arsena u vodi je u Novom Kneževcu  – nešto više od 0,03 miligrama po litru, dok je u Đali izmereno manje od 0,01 miligram po litru , koliko je dozvoljena količina.