Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
ponedeljak, 1. mart 2021.
Temp:

-2°C
 
Društvo

Uklonjena suva stabla koja su ugrožavala bezbednost

108pregleda

Radnici Javnog komunalnog preduzeća „7. oktobar“ uklonili su stabla koja su ugrožavala bezbednost stanovnika ispred zgrada u ulici Trg Moše Pijade. Usled jakih vetrova došlo je do pucanja stabala i otpadanja nekoliko grana, a postojala je opasnost da vetar sruši i čitavo stablo, te tako povredi prolaznike ili napravi materijalnu štetu na automobilima koji su parkirani i okolnim objektima. Na sreću niko nije povređen, a radnici Javnog komunalnog preduzeća „7. oktobar“ su po pozivu građana izašli na teren i utvrdili da je reč o suvim stablima, te da ih je potrebno ukloniti zarad bezbednosti okoline.

Kako je naša sagovornica navela, na mestu posečenih stabala posadiće se nova kada budu povoljni uslovi za sadnju. Kako su posečena stabla nalazila u neposrednoj blizini parka koji je pod zaštitom države, sadnice bi trebalo da budu iste vrste kao što su izvađena drva.

Novokneževački  park, koji se prostire na skoro 10 hektara i broji preko hiljadu primeraka drvenastog bilja, prvi put je pod zaštitu države kao prirodni spomenik vrtne arhitekture stavljen 1957. godine, a 1990. proglašen  za spomenik pejzažne arhitekture. Za biljno bogatstvo parka zaslužan je grof Emil Talijan, koji je sa svojih putovanja po dalekim zemljama u svoje rodno mesto donosio razno bilje i tako započeo ozelenjavanje grada.