Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 24. januar 2021.
Temp:

6°C
 
Некатегоризовано

Humani osnovci prodavali rukotvorine za pomoć Oliveru

253pregleda

Nekoliko učenika osnovne škole slobodne dane tokom zimskog raspusta iskoristilo je kako bi prikupili novac u humanitarne svrhe. Oni su u dogovoru sa nastavnicom likovne kulture odlučili da izrade ukrase za predstojeće praznike, naprave prodajnu izložbu i sav prikupljen novac doniraju za lečenje jednogodišnjeg Olivera Pal Gajodija. U njihovoj akciji pridružili su im se drugari iz drugih odeljenja, ali i poneki nastavnici.

Pravile smo slatkiše i ukrase za humanitarnu akciju za Olivera, kažu učenice Jelena Bajić i Bojana Jegdić i dodaju –Naša nastavnica je predložila da napravimo nešto i onda da se okupimo i prodajemo, a mi smo se složili, objasnile su one dodajući da su već polovinu onoga što su napravile prodale.

Njihove drugarice, Fani Gubi i Nikolina Uverić, objasnile su kako su i šta izrađivale

Koristili smo drvo, tempere i razne materijale. Pravile smo ukrasnog Sneška Belića, ježeve od čarapa i žita i svakakve ukrase. I njih dve kažu da su prodale mnogo čestitki i da od kupaca dobijaju komplimente, a nadaju se da će uspeti malo da pomognu Oliveru.

Prema rečima nastavnice likovne kulture, učenici su sami birali šta će izraditi, a imali su slobodu oko izbora tehnike kojom će ukrase izrađivati. Tako su se na tezgi koju su postavili kod pijace, našle čestitke, ukrasi za jelku, medenjaci, razni kolači, i mnoge druge praznične rukotvorine. Vredni osnovci pomoć u izradi imali su od roditelja, braće i sestara, a sve u cilju da pomognu onima kojima je to najpotrebnije.

Nekoliko učenika imalo je ideju da napravimo neke stvarčice i da organizujemo radionicu gde ću im ja pomoći. Međutim, priključili su se i učenici iz drugih odeljenja iz škole. Učenici su mogli sami da izaberu tehniku kojom će raditi, a odlučili smo se da nam tema budu predstojeći božićni i novogodišnji praznici, rekla je naša sagovornica i izrazila zadovoljstvo što su se deci u izradi priključili roditelji, kao i nekoliko nastavnika.

Jako sam zadovoljna odzivom sugrađana, imali smo u par navrata gužvu oko tezge i sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo više od polovine naše ponude prodali, ističe naša sagovornica.

 

 

 

Projekat “Ostajem, ne odustajem” sufinansiran je iz budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.