Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
ponedeljak, 1. mart 2021.
Temp:

-2°C
 
Некатегоризовано

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom- i dalje najizraženiji problem zaposlenja i fizičke barijere

foto: unsplash.com
254pregleda

Tradicionalnim pozdravom „Za nas ima nade dok i vi u to verujete“ predsednica Udruženja obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga Slavica Zorić čestitala je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Prema podacima Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije u našoj državi živi oko 800 hiljada ljudi sa nekim vidom invaliditeta, a oni se svakodnevno susreću sa mnogim poteškoćama od kojih su najizraženiji problem zaposlenja i fizičke barijere. Predsednica Udruženja obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga Slavica Zorić kaže da je dosta toga urađeno za osobe sa invaliditetom, da postoji dobar zakon, ali da se on, nažalost, ne primenjujeonako kako bi trebalo.

Nama su i dalje goruća pitanja zapošljavanje osoba sa invaliditetom i arhitektonske barijere. Kako imamo dosta članova koji imaju potrebu za personalnim asistentima, među kojima su deca koja idu u školu i osobe koje se veoma teško ili nikako ne kreću, po ovom pitanju su učinjeni značajniji koraci, rekla je naša sagovornica i dodala da je veliki broj osoba sa invaliditetom koje ne znaju svoja prava te im je ovim putem ponudila pomoć udruženja, bez obzir o kakvom vidu invaliditeta je reč.

Naša sagovornica istakla je kako ovo udruženje ima veoma dobru saradnju sa opštinama Novi Kneževac, Kanjiža i Senta, kao i organizacijama Crvenog krsta iz Novog Kneževca, Čoke i Ade. Upravo su zahvaljujući podršci lokalnih vlasti renovirane prostorije „MS kuće“, a u narednom periodu u planu su i sastanci radi unapređivanja položaja osoba sa invaliditetom u našoj opštini.

Mnogo znači kada imate razumevanje i podršku lokalne samouprave, jer se svi konkursi sprovode preko njih. Mnogo mi je drago što smo ostvarili izuzetnu saradnju sa ove tri opštine i nadam se da će se ta saradnja nastaviti, zaključila je naša sagovornica.

Ove godine je u udruženju usled epidemiološke situacije izostala svečanost povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, pa tako i održavanje tribina i donatorske izložbe radova članova udruženja. Prema rečima naše sagovornice, korona je uzrokovala određene promene u radu udruženja, ali je naglasila da je u ovoj situaciji ipak najvažnije sačuvati svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih.

 

 

Projekat “Saosećanje i inkluzija, a ne sažaljenje” sufinansiran je iz budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.