Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 24. januar 2021.
Temp:

7°C
 
Некатегоризовано

Udruženje obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga nagrađeno na konkursu “J=DNAKI 2020”

293pregleda

Prvu nagradu na konkursu „J=DNAKI za 2020. godinu“ koju dodeljuje Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom (NOOIS), u kategoriji „J=DNAKI u pristupačnosti“  dobilo je Udruženje obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga iz Novog Kneževca za projekat „Adaptacija MS kuće“. Ova nagrada dodeljuje se uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u cilju povećanja svesti o položaju osoba sa invaliditetom i promovisanju primera dobrih praksi.

 

Predsednica Udruženja obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga Slavica Zorić ovim povodom rekla je da ova nagrada predstavlja veliku čast za sve članove udruženja – Ovim putem želimo da se zahvalimo organizaciji NOOIS, resornoj ministarki prof. dr Dariji Kisić Tepavčević, bivšem ministru Zoranu Đorđeviću i najviše predsedniku opštine Novi Kneževac dr Radovanu Uveriću, koji je pomogao da uspešno realizujemo ovaj projekat, istakla je ona.

Kako je rekla predsednica udruženja, zahvaljujući radovima koji su sprovedeni na MS kući u sklopu ovog projekta, osetno su se poboljšati uslovi za boravak članova udruženja i volontera koji svakodnevno borave u prostorijama MS kuće, gde učestvuju na kreativnim i edukativnim radionicama. Radovi na adaptaciji MS kuće obuhvatili su zamenu prozora i vrata, rekonstrukciju krova, zamenu crepa i oluka, kao i zamenu električne instalacije u kući.

 

Pored Udruženja obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga iz Novog Kneževca, dobitnici nagrade J=DNAKI za 2020. godinu su u kategoriji „J=DNAKI u inovativnom/inkluzivnom programu” – Milica Veljković iz Novog Sada, za projekat „Dobro ili bolje”, u kategoriji „J=DNAKI u sprečavanju diskriminacije” nagradu dele Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije, za projekat „Radi kao što govoriš, zajedno sa osobama sa invaliditetom” i Sanja Marković iz Beograda, član Saveza distrofičara Srbije.

Na konkurs za nagradu J=DNAKI, koju počev od 2018. godine povodom održavanja prvog Sajma J=DNAKI, dodeljuje Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije, uz podršku Ministarstva – Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, pristiglo je 20 prijava organizacija osoba sa invaliditetom ili pojedinaca, odnosno osoba sa invaliditetom iz 13 lokalnih samouprava: Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Užica, Sremske Mitrovice, Bačke Topole, Novog Kneževca, Kruševca, Brusa, Aleksinca, Leskovca i Vlasotinaca.

 

 

 

 

Projekat “Saosećanje i inkluzija, a ne sažaljenje” sufinansiran je iz budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.