Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 13. jun 2021.
Ekonomija

Zabeleženih slučajeva afričke kuge svinja nema, ali treba biti na oprezu

foto: TV CINK
193pregleda

Kako dani postaju sve hladniji, tako se stvaraju uslovi za širenje virusa među stokom i domaćim životinjama. U gazdinstvima koja drže svinje i veterinarskim stanicama budnim okom motri se na zdravstveno stanje ovih životinja, jer je upravo sada period kada vlada jedan od najkontagioznijih virusa – afrička kuga svinja. Prema rečima veterinara, virus se vrlo lako i brzo širi, a iscrpljenost, kašalj i otežano kretanje životinje najraniji su simptomi koji mogu ukazati na prisustvo virusa.

Iako virus nije zoonoza, što znači da ne napada čoveka, za populaciju domaćih i divljih svinja je fatalan. Prenosi se direktnim kontaktom sa zaraženom jedinkom, a kako kaže naš sagovornik, nije isključena mogućnost da ga čovek prenese preko odeće i obuće. Kako ne postoji vakcina protiv ove bolesti, od izuzetne je važnosti prevencija dolaska u kontakt svinja sa ovim virusom.

Virus afričke kuge svinja prvi put je izolovan u Keniji 1921. godine, a u Rusiji pojavio se 2007. Pretpostavlja se da se virus iz Afrike proširio putem ostataka hrane sa brodova i aviona koje su svinje potom jele. Prema rečima našeg sagovornika, ove godine nije zabeleženo prisustvo virusa na ovom području, ali su sve nadležne službe u pripravnosti.