Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 24. januar 2021.
Temp:

8°C
 
Некатегоризовано

Összesen hat jelentkező az Első fizetésem programra Törökkanizsa község területén

126pregleda

 

Az Első fizetésem fiatalok munkába állását ösztönző közfelhívást idén augusztus 17-én tették közzé, Törökkanizsa község területén pedig hat, középfokú iskolai végzettséggel rendelkező fiatal jelentkezett, többségében nők. Összesen nyolc munkaadó, 29 munkahellyel jelentkezett a felhívásra. Könyvelő-segédek, lakatosok, állatorvosi technikusok, és pénzügyi munkatársak – ezek a legkeresettebb szakmák, ami a munkahely-kínálatot illeti.

Ivana Felbab, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat munkaközvetítő osztályának vezetője elmondta: az Észak-bácskai körzetra vonatkozó kimutatás megfelelőnek mondható, ezen program tekintetében.

Ami az Észak-bánáti körzetet illeti, eddig 96 munkaadó jelentkezett, 377 munkahellyel. A munkaadók leginkább középiskolai végzettséggel rendelkező jelentkezőket kerestek, főként kereskedőket és adminisztratív munkásokat. Összesen 143 munkanélküli jelentkezett, 176 pozícióra, a legtöbben közülük középiskolai végzettséggel, elsősorban kereskedők és adminisztratív dolgozók.

Szavai szerint még mindig sok a szabad munkahely, amelyekre az érdeklődők jelentkezhetnek, az Észak-bánáti körzet területén pillanatnyilag 389 állástalan fiatalt tartanak számon, akik 30 éven aluliak, kevesebb, mint kilenc hónapnyi munkatapasztalattal, ők jelentkezhetnek az Első fizetésem programra. Ebből 43 személy van Törökkanizsán, aki megfelel a feltételeknek.

Hozzátette még, hogy az Észak-bánáti körzetbenoktóber végéig 7285 állástalan szerepelt a nyilvántartásban, ebből Törökkanizsa területén 777-en.

589 jelölt kapott értesítést, közülük 276-an tettek eleget a felhívásnak, Törökkanizsán pedig eddig 43 személyt értesítettünk, közülük mindössze 16-an vállalták a programban való részvételt. A törökkanizsai jelentkezők közül a legtöbben középiskolai végzettséggel rendelkeznek, hárman felsőfokú végzettséggel.

Ami a programban résztvevők bérezését illeti, a középiskolai végzettséggel rendelkezők havonta 20 ezer dinárt kapnak, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők pedig 24 ezer dinárt. A munkaadó ezen felül pénzbeni stimulációt is adhat a dolgozónak, ha szeretne. A kilenc hónapig tartó program keretében nem kerülnek munkaviszonyba a jelöltek, de fizetik a munkaadók a hozzájárulásokat a munkahelyi balesetek esetére. Amennyiben a program megszakadna, a munkaadó 30 napon belül találhat más, a feltételeknek eleget tevő jelöltet az adott munkahelyre.

 

 

 

A Vigyázzunk egymásra projekt a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A támogatott médiaprojektben elhangzottak nem feltétlenül tükrözik a Társtámogató álláspontját.

Projekat “Čuvamo jedni druge” sufinansiran je iz budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.