Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 11. april 2021.
Temp:

15°C
 
Kultura

Kompozicije srpskih akademika izvedene pred novokneževačkom publikom

foto: TV CINK
237pregleda

Velika čast ukazana je Novom Kneževcu i ovdašnjim poštovaocima muzičke umetnosti kada je u sklopu Šesnaestog festivala kamerne muzike „Tisin cvet“ upriličen koncert „Kamerne muzike kompozitora-akademika, putovanje po Srbiji“. Tom prilikom je, nakon koncerata održanih u Leskovcu, Nišu, Knjaževcu, Zaječaru, Kragujevcu i Subotici, osam mladih umetnika dela domaćih kompozitora-akademika, izvelo pred publikom u sali novokneževačke biblioteke.

Na programu turneje našla su se dela kompozitora Stanojla Rajičića, Vlastimira Peričića, Vlastimira Trajkovića, Vasilija Mokranjca, Ljubice Marić, Isidore Žebeljan, Dejana Despića, Dušana Radića, Svetislava Božića, kao i kompozicija našeg sagovornika. Svi oni, od kojih danas većina nije među živima, članovi su Srpske akademije nauka i umetnosti, a njihova dela izvode se širom sveta.

Dela kompozitora na ovoj turneji interpretirali su violinista Dušan Panajotović, pijanisti Igor Dražević i Vladimir Gligorić, violončelista Ivan Jarić, violistkinja Marina Popović, flautistkinja Sanja Marić, oboista Borislav Čičovački i sopran Mina Gligorić. Prema rečima našeg sagovornika, ovi mladi umetnici vrlo su profesionalni i to izvode na najvišem nivou, a kako navodi, ujedno su zaslužni i za promovisanje i očuvanje stvaralaštva domaćih autora.

 

 

Projekat “Novokneževački identitet” sufinansiran je iz budžeta opštine Novi Kneževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.