Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 11. april 2021.
Temp:

13°C
 
Kultura

Otvoren Šesnaesti festival kamerne muzike “Tisin cvet”

foto: TV CINK
235pregleda

Šesnaesto izdanje Festivala kamerne muzike „Tisin cvet“ otvoreno je proteklog vikenda u sali Narodne biblioteke „Branislav Nušić“. Festival je prve večeri svojim koncertom otvorila pijanistkinja Marija Bajalica. Koncert u Novom Kneževcu ujedno joj je bio i prvi nastup nakon ukidanja zabrane okupljanja, jer su svi koncerti usled epidemiološke situacije bili otkazani. U svojoj bogatoj karijeri nastupala je, radila i živela na nekoliko kontinenata, a sa nama je podelila delić tog iskustva.

Druge večeri festivala nastupili su pijanista Uki Ovaskainen, finski umetnik koji već dvadeset godina živi u Beogradu i violinistkinja Anja Ovaskainen – njegova ćerka. On se ovom prilikom prisetio svog prvog nastupa pred novokneževačkom publikom, a osvrnuo se i na period od prethodnih nekoliko meseci, kada su svim umetnicima koncerti bili otkazani.

Šesnaestogodišnja Anja Ovaskainen jedna je od najmlađih izvođača koji su imali svoj koncert na ovom festivalu i, kako kaže, zadovoljstvo joj je što ima priliku da povremeno nastupa zajedno sa ocem.

 

Program festivala kamerne muzike „Tisin cvet“ nastavlja se večeras u Sali biblioteke u 18 časova, gde će se održati koncert pod nazivom „Muzika kompozitora akademika, putovanje po Srbiji”. Devet mladih umetnika sviraće muziku domaćih savremenih kompozitora, članova Srpske akademije nauka i umetnosti. U okviru festivala, u petak 23. oktobra zakazan je koncert klavira u četiri ruke koji će izvesti sestre Gereg, a u subotu će zajedno nastupiti violinistkinja Edit Makedonska i harfistkinja Gorana Ćurgus.

 

 

 

Projekat “Novokneževački identitet” sufinansiran je iz budžeta opštine Novi Kneževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.