Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
sreda, 28. oktobar 2020.
Temp:

16°C
 
Društvo

Na području ribnjaka “KapetanskI rit” registrovano 60 vrsta ptica

foto: TV CINK
217pregleda

Povodom Evropskog vikenda posmatranja ptica „Eko centar Tisa Novi Kneževac“ i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i ove godine organizovali su besplatan izlet u ribnjak „Kapetanski rit“ u blizini sela Velebit. Na jezerima ribnjaka moglo se videti na desetine vrsta ptica stanarica, ali i selica koje su upravo u toku selidbe u južnije krajeve sveta.

Iako su zbog epidemiološke situacije na izletu izostali školarci koji su svake godine bili redovni posetioci, naši vodiči potrudili su se da nas upoznaju sa karakteristikama ptica koje smo posmatrali dvogledom. Ovaj izlet je za naše sagovornike ujedno bio i prilika da se zabeleži broj jedinki koje se trenutno nalaze na ovom prostoru, kao i da se utvrdi brojnost vrsta.

Zbog jačeg vetra, prema rečima naših sagovornika, mnoge ptice su se sklonile u zavetrinu. Ipak, do kraja dana izbrojano je 8521 ptica i registrovano 60 vrsta. Najbrojnije su bile crne liske, rečni galebovi i čvorci od kojih je bilo po 2000 jedinki, a među registrovanim vrstama našli su se i sive čaplje, veliki vranci, šljukarice, kormorani, zebe, labudovi i mnoge druge. Moglo se videti i nekoliko primeraka selica koje se još uvek nisu zaputile ka Mediteranu i Afričkom kontinentu.