Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
sreda, 20. januar 2021.
Temp:

1°C
 
Ekonomija

Pandemija nije prouzrokovala povećan broj nezaposlenih

146pregleda

U prethodnom periodu dosta je nagađanja u vezi sa stopom nezaposlenosti i otkazima koji se pojavljuju kao posledica na proglašenu pandemiju virusa COVID-19. Iz Nacionalne službe za zapošljavanje navode da na teritoriji opštine Novi Kneževac nije došlo do značajnijih promena, jer je do proglašenja vanrednog stanja na njihovom spisku bilo 734 nezaposlena lica dok je zaključno sa 31. avgustom ovaj broj povećan na 802 lica. Uzrok ovoga su prijave tek svršenih srednjoškolaca kao i studenata koji su završili fakultet.

Što se tiče polne strukture od ukupnog broja nezaposlenih 380 su osobe ženskog pola što procentualno iznosi manje od 50%. Najveći broj prijava je podnet od strane osoba sa osnovnim obrazovanjem i taj broj iznosi 486, nakon toga slede osobe sa 3. stepenom obrazovanja i njih ima ukupno 115 dok je najmanji broj prijava osoba sa 4. stepenom obrazovanja i tu grupu čini 96 osoba.

Kako navode iz službe u odnosu na prošlu godinu odnosno zaključno sa poslednjim danom decembra 2019. godine ukupan broj nezaposlenih bio je 749 lica a od toga su 349 bile žene. Zaključno sa 31. avgustom tekuće godine broj nezaposlenih je 802 te se iz tog razloga ne može govoriti o naglom porastu stope nezaposlenosti, navode iz ove ustanove. Na teritoriji opštine Novi Kneževac nije zabeležen veći broj otkaza od strane poslodavaca a ukoliko je ih bilo taj broj je vrlo mali pa se zbog toga ne može tvrditi da je pandemija prouzrokovala veću stopu nezaposlenosti, navode iz Nacionalne službe za zapošljavanje.