Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
sreda, 28. oktobar 2020.
Temp:

12°C
 
Društvo

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije za četiri godine na put izvelo osam mladunaca orla krstaša

foto: TV CINK
139pregleda

Tri mladunca orla krstaša, od kojih se jedno izleglo u gnezdu para koji se nastanio u ataru Srpskog Krstura, uspešno su poleteli iz gnezda. Tako se, od samo jednog gnezdećeg para u Srbiji, populacija ove ugrožene i strogo zaštićene vrste uvećala, zahvaljujući međunarodnom projektu „Pannon Eagle“ kojeg je sprovodilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sa kolegama iz Mađarske.

Zahvaljujući aktivnostima iz ovog projekta, četiri godine bilo je organizovano čuvanje gnezda, gde su  volonteri, u smenama, bdeli u blizini gnezda i pazili da jedinke ni na koji način ne budu ugrožene. Pored toga, postavili su i veštačke platforme za gnezda, jer su utvrdili, da je na žalost, sve manje adekvatnog rastinja koje ova vrsta bira za svoje nastanjivanje. Iako je straža kod gnezda završena, iz društva kažu da je pred njima još mnogo posla za očuvanje ove vrste.

Prema rečima naše sagovornice, orlići su izleteli iz gnezda, ali se još uvek kreću u blizini pod budnim okom roditelja. Očekuje se da će se uskoro sasvim osamostaliti i napustiti ovo područje, te odleteti u pravcu Rumunije ili Mađarske. Iz udruženja se nadaju da će se za četiri godine, kada ove jedinke polno sazreju, vratiti sa svojim partnerima ne bi li ovde svili svoje gnezdo. Do tada, još jednom je pozvala građanstvo na odgovorno ponašanje, kojim se neće ugroziti život i opstanak zaštićenih vrsta.