Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
sreda, 20. januar 2021.
Temp:

1°C
 
Kultura

Banatski predeli inspirisali slikare – u Đali održana likovna kolonija „Boje i svetlost severnog Banata“

foto: TV CINK
351pregleda

Dvanaesta likovna kolonija „Boje i svetlost severnog Banata“ održana je proteklog vikenda u Đali. Na ovogodišnje okupljanje odazvalo se petnaestak slikara, mahom iz naše opštine, jer je za razliku od prethodnih godina, ove godine zbog epidemiološke situacije izostalo gostovanje slikara iz drugih mesta i inostranstva. Održavanje kolonije bilo je neizvesno, a organizatori kažu da im je drago što je do realizacije ipak došlo.

I ove godine slikari su bili inspirasini lepotom Banata, a naslikana dela biće izložena u galeriji udruženja. Prema rečima organizatora, dugogodišnja želja im je da ova manifestacija preraste u veliku međunarodnu slikarsku koloniju. Ove godine u tome ih je omela epidemiološka situacija, kao i nedostatak adekvatnog smeštaja za goste, ali kažu da će raditi na tome da tu želju uskoro i ostvare.

Jedna od osnivačica Udruženja za negovanje umetnosti „Feniks“ i učesnica mnogih međunarodnih likovnih kolonija, nagrađivana slikarka Olga Rajković, kaže da joj je izuzetno drago što se kolonija, uprkos epidemiji, održala, jer su ovakva okupljanja prilika za sticanje dragocenog slikarskog iskustva.

Održavanje kolonije podržali su Opština Novi Kneževac i  Lovačko udruženje Đala, a predsednica saveta Mesne zajednice Đala Slađana Marić, izrazila zadovoljstvo što se jedna ovakva manifestacija već više od deceniju održava upravo u ovom naselju naše opštine.

 

 

Projekat “Novokneževački identitet” sufinansiran je iz budžeta opštine Novi Kneževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.