Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
sreda, 20. januar 2021.
Temp:

1°C
 
Ekonomija

Oko 250 proizvoda iz Srbije nosiće oznaku “Čuvarkuća”

foto: Privredna komora Srbije
113pregleda

Pokretanjem projekta „Stvarano u Srbiji“, sa željom da pruži podršku i pomoć, kao i da ukaže na vrednost i značaj proizvodnje i kupovine kvalitetnih proizvoda domaćeg porekla, Privredna komora Srbije je kreirala oznaku “Čuvarkuća”. Navedena oznaka predstavlja garant proizvođačima, kao i kupcima da je roba koja poseduje navedenu oznaku domaćeg porekla i visokog kvaliteta.

Uslovi koje proizvod mora da ispuni da bi poneo žig “Čuvarkuća” su :
• da je proizveden u Srbiji,
• da pripada oblastima prerađivačke industrije, utvrđenim šifrarnikom,
• da su na tržištu najmanje godinu dana pre upućivanja zahteva za dodelu kolektivnog žiga,
• da ima dominantno učešće srpskog rada i materijala (učešće rada srpskih državljana i materijala iz Republike Srbije u izradi proizvoda/linija proizvoda minimalno u iznosu od 80 odsto od franko fabričke cene proizvoda/linije proizvoda,
• odnosno 60 procenata u specifičnim okolnostima – (na primer kada sirovinska baza za određenu delatnost ili tip proizvoda nije raspoloživa u Srbiji)
• ima natprosečni nivo kvaliteta
Zahtev za sticanje prava na korišćenje žiga “Čuvarkuća” podnosi se Privrednoj komori Srbije, na propisanom obrascu, dok je procedura izdavanja žiga podeljena u tri faze i od momenta pravilno podnetog zahteva do okončanja procesa, rok je 45 dana. U odlučivanju učestvuju stručnjaci iz oblasti tehnologije, marketinga, kreativne industrije zaštite potrošača i zaštite životne sredine.

Kako domaćim, tako i stranim proizvođačima omogućeno je da ostvare pravo na korišćenje žiga ukoliko koriste materijale, sirovine i radnu snagu Srbije.
Pravo na korišćenje žiga „Čuvarkuća“, kao potvrdu kvaliteta i domaćeg porekla, na početku je dobilo 75 proizvoda i to su: 19 proizvoda „Ukusi moga kraja“ kompanije „Merkator S“, 15 „Nektarovih“, 14 „Mlekare Šabac“, 10 kompanije „Vital“, šest proizvoda kompanije „Esensa“, pet firme „Vrtlari“, četiri Mlekare „Granice“, kao i Zanatsko lager pivo „Mala barka“ i Voćna rakija od šljive, proizvođača SIL 3, Žitište.

Novi nosioci žiga “Čuvarkuća” u prethodnih desetak dana su iz sektora metalske i prehrambene industrije i to: priključci za traktore i motokultivatore i samohodne mašine „FMP Agromehanike“ Boljevac, stubovi za javno osvetljenje kraljevačke „Amige“, kao i testenine i proizvodi od kozjeg mleka „Ukusi moga kraja“, koje sa svojim partnerima širom Srbije proizvodi kompanija „Merkator S“, različite vrste meda i proizvoda na bazi meda preduzeća „Cmana“ Krnjevo, više vrsta voćnih sokova kompanije „Rauch Serbia” Koceljeva i proizvodi od aronije preduzeća „Aronija vita“ Surduk. Ovim proizvodima, porodica čuvarkuća uvećana je na 128 članova, a uskoro se očekuju i novi nosioci žiga. U narednom periodu oko 250 proizvoda nosiće navedenu oznaku.