Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
sreda, 20. januar 2021.
Temp:

1°C
 
Kultura

Folkloraši KUD “Banat” ponovo zaigrali

281pregleda

Od momenta kada je uvedeno vanredno stanje, skoro sva kulturna dešavanja i okupljanja su prekinuta. Tako su i članovi KUD „Banat“ prekinuli sa radom, ali se nakon duže pauze i sada već povoljnije situacije ponovo okupljaju i prave planove za naredni period. Što se tiče smotri i takmičenja na kojima učestvuju, ove godine teško da će se bilo šta održati navodi rukovodilac ovog udruženja Ljiljana Ateljević ali ih to neće sprečiti da prekinu sa treninzima.

 

 

KUD „Banat“ je do pre par godina brojao između 80-100 članova. Situacija je danas drugačija i postoji problem kada je u pitanju broj članova jer nisu u stanju da izađu na zvanična takmičenja zbog toga što je neophodno da svaka ekipa bude podjednakog uzrasta kako bi mogli biti organizovani u niže i više dečje ansamble navode iz ovog KUD.

Po rečima Liljane Ateljević koja već duži niz godina radi sa svim uzrastima ističe da je folklor izuzetan kada je u pitanju fizička kondicija, socijalizacija dece i razvijanje motoričkih sposobnosti, međutim od izuzetne je važnosti i učenje svoje tradicije i običaja koji se na folkloru prenose kroz igru.

Kako navode iz ovog KUD ukoliko situacija bude pogodna oni će sada već tradicionalno organizovati svoj dečiji festival „Malo kolo“ kao i festival za izvođače „Očuvajmo tradiciju kroz pesmu i igru“, ali će  o tome naknadno obavestiti građane. Kada je u pitanju saradnja sa drugim KUD ona je na izuzetno viskom nivou i nadaju se da će tako i ostati jer se međusobno pomažu i usavršavaju svake godine navodi rukovodilac KUD „Banat“ Ljiljana Ateljević.

 

 

Projekat “Novokneževački identitet” sufinansiran je iz budžeta opštine Novi Kneževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.