Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
sreda, 28. oktobar 2020.
Temp:

16°C
 
Ekonomija

Godži bobice uspevaju i u Đali

foto: TV CINK
366pregleda

Siniša Teofanov već šest godina u bašti svog doma u Đali uzgaja godži bobice. Sa ovom biljkom prvi put se susreo na plantaži prijatelja, nakon čega je odlučio da je kupi i posadi u svom dvorištu. Već posle četiri meseca imao je plodove sa stoprocentnim primanjem. U njegovoj bašti trenutno plodove daju 64 sadnice i kako kaže, vrlo je zadovoljan rodom. S obzirom na to da biljku uzgaja iz hobija, to je i više nego dovoljno za njegovu porodicu, te neretko plodove i poklanja.

Kako kaže, biljka je izuzetno otporna na različite vremenske uslove, što i ne čudi s obzirom na to da potiče sa Tibeta. Dobro podnosi i mraz i visoke temperature, ali zahteva dosta vode u letnjem periodu. Ipak, posla oko održavanja ima, a u tome mu pomaže porodica. Najteži deo posla je, kako kaže, za vreme berbe, jer su bobice izuzetno sitne, stoga je potrebno dosta vremena kako bi se sve obralo. A, kako se plodovi oberu, na njihovom mestu za vrlo kratko vreme narastu novi. Prema njegovim rečima, i do dve godine plodovi se mogu držati u zamrzivaču, pa u njima mogu da uživaju tokom čitave godine.

Ova sitna bobica neobičnog ukusa, za koju se veruje da ima lekovita svojstva, najčešće se suši i takva koristi za spravljenje čajeva, ali se može jesti i sveža. Od nje se može praviti sok i kuvati džem, a zbog antioksidativnih svojstava neretko se može naći u kozmetičkim proizvodima. Iako u našoj zemlji ne postoji organizovan otkup ovog voća, naš sagovornik kaže da će možda jednog dana posaditi još biljaka, registrovati gazdinstvo, pa tako ovaj hobi preraste u posao.