Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
utorak, 19. januar 2021.
Temp:

1°C
 
Kultura

Novokneževački ronilac u potrazi za ostacima srednjovekovnog utvrđenja kod Novog Bečeja

foto: TV CINK
407pregleda

Ekipa televizije CINK nedavno je imala priliku da provede jedan radni dan sa timom stručnjaka koji radi na istraživanju arheološkog nalazišta Stari grad na obali Tise kod Novog Bečeja. U timu arheologa i stručnih saradnika, našao se i novokneževčanin Kristijan Adžić. On je na ovom projektu, uz kolegu Nandora Baranjija,  zadužen za istraživanje dela utvrđenja koje se nalazi pod površinom vode.

Njegov zadatak od izuzetne je važnosti za istraživanje ovog lokaliteta, a snimci onoga što je pronašao pod vodom dragoceni su arheolozima u njihovom daljem radu, istakla je Gordana Karović, podvodni arheolog iz Muzeja nauke i tehnike, koja na ovom lokalitetu koordinira rad ronilaca.

Zahvaljujući svom bogatom iskustvu ronjenja celim tokom Tise, Kristijan je već bio angažovan na sličnim projektima, ali ističe da rad na ovom lokalitetu za njega predstavlja veliko iskustvo, naročito zbog toga što ima priliku da sarađuje sa izuzetnim stručnjacima.

Ovaj lokalitet od izuzetne je važnosti, jer predstavlja jedino očuvano utvrđenje ovog tipa na reci Tisi. Reč je o srednjovekovnom utvrđenju koje je imalo namenu carinarnice, a koje je u 17. veku pretrpelo razaranje usled regulisanja toka Tise. Pored istraživanja podvodnog dela tvrđave, vršena su i iskopavanja na kopnu, te su tako u dve sonde pronađeni dokazi života u utvrđenju u vidu ostataka grnčarije, municije i ličnih predmeta, dok su pod vodom pronađeni drveni šipovi utvrđenja.

 

 

Projekat “Novokneževački identitet” sufinansiran je iz budžeta opštine Novi Kneževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.