Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 13. jun 2021.
Zabava

Nagrada za najbolji pasulj otišla u Čantavir

373pregleda

Protekle subote u Đali su održane deveta po redu „Pasuljijada“ i osma „Rakijada“. U dvorištu lovačkog doma okupili su se takmičari sa svih strana. Pored onih koji učetsvuju od prve pasuljijade, bilo je i onih koji su ove godine došli prvi put, a učesnici su dolazili iz Čantavira, Martonoša, Jazova, Ostojićeva, Beograda i Banja Luke. Kako kažu, na prvom mestu došli su zbog druženja, a nagrada im je manje važna.

Dobrog raspoloženja nije manjkalo. Za to su delom bili odgovorni i tamburaši, a da niko od posetilaca ne ostane gladan organizator je obezbedio i besplatnu porciju pasulja. Kako je ovo ujedno bila prva manifestacija održana na teritoriji opštine od ukidanja vanrednog stanja, učesnici i posetioci složili su se da im je ovakvo druženje nedostajalo. Iako je  broj takmičarskih ekipa zbog epidemiološke situacije bio ograničen na pedeset, organizatori su zadovoljni odzivom.

Težak zadatak i ove godine imao je žiri zadužen za ocenjivanje rakije i pasulja. Glavnu nagradu za najbolji pasulj odnela je Rožika Januško iz Čantavira, a prva tri mesta zauzeli su Ištvan Feješ iz Martonoša, Silvija Kenjereš takođe iz Martonoša i đalinac Zoltan Šandor. Žiri za ocenjivanje rakije, dodelio je 16 zlatnih medalja, 18 srebrnih i 20 bronzanih, a ocenjivali su 60 uzoraka. Svim učesnicima uručene su zahvalnice, a najbolji su dobili i nagrade u vidu pehara, kotlića, gorionika i roštilja.

 

 

Projekat “Novokneževački identitet” sufinansiran je iz budžeta opštine Novi Kneževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.