Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 20. septembar 2020.
Temp:

6°C
 
Društvo

U “MS kući” održan sastanak predstavnika udruženja i prosvetnih radnika povodom inkluzije i obrazovanja osoba sa invaliditetom

foto: TV CINK
168pregleda

U prostorijama Udruženja obolelih od multipleskleroze severnobanatskog okruga održan je prvi sastanak na temu inkluzije i obrazovanja osoba sa invaliditetom. Sastanku su prisustvovali direktori osnovne i muzičke škole, psiholozi, defektolozi, članovi opštinskog veća za obrazovanje i predstavnici udruženja za osobe sa smetnjama u razvoju „Plava zvezda“. Doneti zakon u vezi sa obrazovanjem osoba sa invaliditetom propisuje ličnog pratioca za svako dete koje ima smetnje u razvoju, ali taj pratilac ne može biti sam roditelj te je iz tog razloga potrebno pronaći mehanizam kako bi se okupili i obučili ljudi koji bi preuzeli tu ulogu.

Od momenta kada je donet zakon u osnovnoj školi postoji spremnost da se takva deca prihvate. U samom početku su imali problema, ali je sada situacija mnogo bolja-navode iz ove ustanove. Ono što je od izuzetne koristi jesu edukacije i seminari koji su bili održani a koji su dodatno podstakli pedagoge da rade sa decom koja imaju smetnje u razvoju.

 

Iz udruženja „Plava zvezda“ apeluju na roditelje da se jave ukoliko primete da deca imaju odrđeni problem u samom razvoju, jer je od izuzetne važnosti da se problem uoči na vreme. Zakon do sada nije dozvoljavao dodelu ličnog pratioca sem kada je u pitanju obavezno obrazovanje te su iz tog razloga uputili poziv svim zainteresovanim licima da se priključe kao članovi kako bi dodatno poboljšali i unapredili svoj rad.

Na samom kraju sastanka, prisutni su ustanovili da je tim koji će raditi na ovom projektu izuzetno dobro sastavljen i da se nadaju da će vrlo brzo pronaći rešenje za problem sa kojim se susreću, jer u našoj opštini, nažalost, postoji dosta dece koja imaju smetnje u razvoju, navode čelnici ovog sastanka. U toku je konkurs koji je otvoren kod ministarstva a u vezi sa edukacijom roditelja i prosvetnih radnika kako bi se dodatno poboljšao status dece sa smetnjama u razvoju i kako bi se stvorio ambijent pun empatije koji je od izuzetnog značaja kada je ovaj problem u pitanju.