Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
utorak, 19. januar 2021.
Temp:

1°C
 
Kultura

Interkulturalnim muzičkim i plesnim večerima do bolje komunikacije

103pregleda

Završna konferencija projekta „Modern folking“ bila je prilika da se sumiraju utisci koji su se formirali tokom nešto više od dve godine, koliko je trajala njegova realizacija. Fokus projekta bio je da se stvori kohezija i sinergija tradicionalne baštine nacija koje žive u Vojvodini, prvenstveno onih koji žive u pograničnom pojasu Srbije i Mađarske. U okviru projekta u Kanjiži su organizovane književne, muzičke i plesne večeri koje su se bavile kulturnim vrednostima, a sveukupna epidemiološka situacija i vanredno stanje uticali su na to da se pojedini planirani događaji ne održe.

Jedan od učesnika konferencije, muzičar, slikar i kustos subotičke Savremene galerije Miroslav Jovančić, mišljenja je da su događaji organizovani pod okriljem ovog projekta podsticaj mladima sa ovog područja da bolje upoznaju kulturu jedni drugih, te da se oslobode stega koje nam ovo vreme nameće.

Na završnoj konferenciji učestvovali su etnograf Roland Rešocki, slikar i muzičar Miroslav Jovančić i predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara Aron Šutuš. Oni su diskutovali o negovanju kulturne baštine u 21. veku i prožimanju sa modernom umetnošću, konkretnim problemima sa kojima se udruženja za negovanje tradicije susreću i njihovim mogućim rešenjima, kao i primerima kako da se, kroz poznavanje kulturne baštine jedni drugih, bolje međusobno razumemo. Projekat je sufinansirao Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, a kulturno udruženje „Vemsikal Srbija“ iz Kanjiže jedan je od realizatora.