Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 20. septembar 2020.
Temp:

7°C
 
Kultura

Arheološko nalazište u Novom Bečeju

99pregleda

Na području opštine Novi Bečej odnedavno je započeto arheološko istraživanje na lokalitetu Stari grado odnosno Bečejske tvrđave. Radovi su u početnoj fazi i sprovodiće se do 31. avgusta kada se planira završetak ovog projekta. Ono što je poznato jeste da je ovo nastavak radova koji su započeti 2008.godine kada je Pokrajinski zavod za zaštitu spomeniika kulture Novi Sad u saradnji sa roniocima iz Italije otvorio jednu sondu gde su započeta istraživanja.

 

 

Na inicijativu muzeja u Bečeju, potpisanim ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji sa teritorijalno nadležnim zavodom za zaštitu spomenija kulture iz Zrenjanina, Narodnim muzejom Zrenjanin kao i muzejom nauke i tehnike iz Beograda sastavljen je izuzetan tim koji radi na iskopavanju i to dvojnom metodologijom kopno i voda.

Ono što je od izuzetne važnosti je kadrovski jako dobra formirana ekipa iz naših najboljih ustanova, navodi arheolog Rasko Ramadanski. Takođe ove godine imali su priliku da u projekat uključe i studente kojima će ovo sigurno doprineti kao iskustvo i razvoj u kasnijem periodu. Ceo projekat je odobren od strane ministarstva gde je i objavljen konkurs a opština Novi Bečej je podržala finansiranje što je po rečima vođe projekta samo dodatno poboljšalo već dobro uspostavljenu saradnju i partnerstvo između lokalne samouprave i realizatora ovog jedinstvenog i značajnog projekta.