Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 20. septembar 2020.
Temp:

6°C
 
Društvo

Na Jarašu obitava skoro trista vrsta ptica

foto: TV CINK
158pregleda

Na oko tri ipo hiljade hektara na području kanjiške opštine prostire se slatinasta stepa koja nosi naziv Jaraš. Na tom području nalaze se pašnjaci, kao i kupalište na obnovljenom starom arteskom bunaru. Naš sagovornik objasnio nam je podrobnije šta su uopšte slatine. One nastaju na područjima izuzetno bogatim podzemnim vodama i niske nadmorske visine i kao takve pogodne su za ispašu stoke.

Ovo područje obiluje raznim biljnim i životinjskim vrstama, od kojih su neke pod strogom zaštitom države. Najviše je ptica kojih ima skoro 300 vrsta, od kojih je najveća orao belorepan, a tu su između ostalih i šest vrsta čaplji, gakovi i nekoliko vrsta divljih gusaka.

Zbog izuzetnog značaja i bogatsva zaštićenim vrstama ovo područje je trenutno u procesu stavljanja pod zaštitu države. Prema rečima našeg sagovornika, za očuvanje biodiverziteta ovog područja važnu ulogu ima ispaša stoke, a stočara i stoke je sve manje.

Nekoliko puta tokom razgovora naš sagovornik je naglasio da slatine nisu pogodne za gajenje poljoprivrednih kultura i apelovao da se prestane sa preoravanjem zemljišta na ovom području kako bi se ono očuvalo. Iako tvrdi da je biodiverzitet u našoj zemlji koliko-toliko očuvan, kada se uporedi sa zapadom, veruje da će se za dvadeset godina, ukoliko se ovako nastavi, i stanje kod nas znatno pogoršati.