Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 13. jun 2021.
Zabava

Kurtautca – fuzija mađarske izvorne muzike, balkanskog melosa i metala

193pregleda

Subotički bend alternativne folk muzike „Kurtautca“ prvi put je nastupio pred kanjiškom publikom. Tom prilikom razgovarali smo sa jednim od osnivača benda, Marcelom Rončakom, koji je ujedno gitarista i pevač, a takođe piše pesme i komponuje muziku. Kako je rekao, bend je prvobitno nastao kao duo, kada su pre dve godine nastupili na festivalu „Vetrenjača“ u Oromu. Od tada, rastao je broj članova grupe, a tako i broj napisanih i snimljenih pesama i nastupa.

U svom stavaralaštvu koriste i tradicionalne instrumente, kao što je citra, a inspiriše ih duh mađarske izvorne muzike i balkanskog melosa. Na nastupima, osim autorske muzike, često izvode svoje interpretacije poznatih pesama rok i metal izvođača. Kako kaže naš sagovornik,  vreme u karantinu iskoristili su kreativno, te će njihov novi album uskoro ugledati svetlost dana.

Koncert je organizovan kao poslednji u nizu  koncerata u sklopu projekta „Modern folking“, koji sufinansira Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Projekat se sprovodi već dve godine, sa ciljem jačanja multikulturalnih odnosa organizacijom omladinskih događaja u pograničnom regionu. Realizator projekta je, između ostalih, omladinsko kulturno udruženje „Vemsikal Srbija“ iz Kanjiže.