Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
utorak, 19. januar 2021.
Temp:

3°C
 
Zdravlje

Odgovornim vlasništvom do smanjenja broja napuštenih životinja na ulicama

foto: TV CINK
202pregleda

Svake godine treće subote u avgustu, u svetu se obeležava Svetski dan napuštenih životinja. Svakodnevno izloženi opasnosti od prometnog saobraćaja, ali i okršaja sa drugim napuštenim jedinkama, preživljavaju prepuštene samima sebi, što je najčešće direktna posledica neodgovornog ponašanja vlasnika.

Prema rečima naše sagovornice, sterilizacija je jedno od rešenja ovog problema. Na našem području još uvek je rasprostranjena praksa da ljudi bolesnu životinju radije izbace na ulicu, nego da je podvrgnu lečenju ili u krajnjem slučaju eutaniziraju. Čak i tada, manji bi problem nastao ako bi životinja koja je odbačena bila sterilisana, te se ne bi razmnožavala.

Teško je utvrditi koliko nekadašnjih kućnih ljubimaca sada živi odbačeno na ulicama, naročito što se i u tim okolnostima razmnožavaju, ali procenjuje se da je čak 75 odsto ukupne populacije mačaka i pasa prepušteno ulici i pežorativno nazvano lutalicama. Našu sagovornicu pitali smo za savet kako da utičemo na ovaj problem. Ona poručuje da je, pored udomljavanja životinja sa ulice ili iz prihvatilišta, pre svega bitno biti odgovoran vlasnik.