Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 13. jun 2021.
Zabava

Utočište od letnjih vrućina – na pašnjaku

foto: TV CINK
637pregleda

Zahvaljujući grupi mladih entuzijasta i ljubitelja prirode stari arteski bunar na pašnjaku u ataru sela Vojvoda Zimonjić pre četiri godine je obnovljen i dobio je današnji oblik i namenu. Kako je smešten na slatinastom tlu područja Jaraš, na kom obitava skoro 300 vrsta ptica, meštanima i turistima danas predstavlja utočište od letnjih vrućina i mesto na kom se čovek može saživeti sa prirodom.

Kako je naveo naš sagovornik, svake godine organizuju mobe gde volonteri, uz druženje, sređuju ovaj lokalitet za kupališnu sezonu, ali je pandemija uticala na to da se ove godine malo kasni sa radovima. Takođe, moba će se zbog poštovanja epidemioloških pravila održati u manjem obimu, pa će tako deset volontera raditi na smenu. On je još napomenuo da je od izuzetnog značaja da i posetioci kupališta, kojih je kako ne rade bazeni sve više, svojim ponašanjem doprinesu očuvanju ovog mesta.

Stari arteski bunar izbušen je još 1893. godine i u minuti daje 130 litara čiste vode. Zahvaljujući volonterima udruženja „Vemsikal Srbija“ i „Meta tera“, kao i idejnom projektu pejzažnih arhitekti iz udruženja „Arstopia“ iz Budimpešte bunar je 2016. godine obnovljen i pretvoren u kupalište. Pored bunara izgrađeno je i pojilo za stoku koja je na ispaši u blizini i paviljon na vodi, a u narednom periodu u planu je obnova trščanih svlačionica, čišćenje vode od vegetacije kao i farbanje ograde.