Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
sreda, 21. oktobar 2020.
Temp:

6°C
 
Društvo

Opao broj zakazanih venčanja

95pregleda

Kako je digitalizacija državnih ustanova i službi počela da se uspostavlja, služba matičara je takođe unapredila svoj delokrug rada. Služba je sada umrežena sa preostalim matičnim službama što znači da se sva dokumentacija koju izdaje ovaj organ može izvaditi u našoj opštini sa teritorije cele Srbije te više nije potrebno dokumente pribavljati poštom ili na neki drugi način. Od kada je uvedeno vanredno stanje u našoj opštini se za jednu trećinu smanjio broj zakazanih venčanja. Neki koji su i zakazali termin su ga naknadno otkazali a samo oni koji su u hitnom postupku iz ličnih razloga su stupili u brak.

 

 

 

 

Od početka 2020. godine u našoj opštini je zaključeno svega 16 brakova što je po rečima matičarke drastično manji broj u odnosu na prethodnu godinu.

 

 

 

Kada je u pitanju sama dokumentacija izvodi iz matične knjige rođenih su trajnog karaktera te ukoliko nisu nastale izmene nema potrebe za pribavljanjem novih dok je kod državljanstva rok važenja 6 meseci. Iz tog razloga iz ove službe napominju da nema potrebe za ličnim dolaskom ukoliko to nije neophodno, kako bi se smanjio protok stranaka i preventivno delovalo na širenje virusa COVID- 19 u našoj opštini. Sve ostale državne službe poput vrtića i škola takođe su umrežene sa matičarskom tako da sve prijave i upise obavljaju sami službenici. Ukoliko je potrebno sve informacije mogu se dobiti telefonskim pozivom matičarkse službe svakog radnog dana.