Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
nedelja, 13. jun 2021.
Zabava

Tiski cvet kao zvezda dokumentarnog filma o prirodi Srbije

foto: TV CINK
661pregleda

Proteklih nekoliko dana u Novom Kneževcu boravila je ekipa snimatelja koja radi na dugometražnom dokumentarnom prirodnjačkom filmu „Divlja Srbija“. Za potrebe ovog filma 500 dana snimaće se na preko 30 lokacija u Srbiji. U našem mestu ekipa je boravila pet dana, a da nije slučajnost što su se ovde zatekli baš u ovom periodu, potvrdio nam je jedan od reditelja, Silard Kovač.

Kako kažu, snimanje prirodnjačkog dokumentarnog filma zahteva obimne pripreme i dobru organizaciju, a veoma je važno poznavanja prirode, biologije, života i suživota životinja koje snimaju. Zbog toga su u projekat uključeni i brojni stručnjaci među kojima su biolozi, zoolozi, botaničari, ornitolozi, geografi i drugi. A, za svega tridesetak sekundi snimka na filmu, od velike važnosti su logističke pripreme, koje uglavnom traju duže nego samo snimanje.

Naši sagovornici kažu kako su tek na početku snimanja, ipak, do sada su, između ostalog, zabeležili selidbu ždralova, čigre na Jegričkoj i mrest skobalja. Iako su učestale kiše i Tisa koja je rasla iz dana u dan doprinale da ne ide baš sve po planu, iskusna ekipa navikla na nepredvidivost prirode, uspela je u svom naumu. Nakon snimanja Tiskog cveta i cvetanja, zaputili su se na svoju sledeću stanicu – Peštersku visoravan, a mi smo im poželeli uspešan nastavak snimanja.

Tizer za dokumentarni film “Divlja Srbija” možete pogledati klikom na ovaj link.

 

 

Projekat “Novokneževački identitet” sufinansiran je iz budžeta opštine Novi Kneževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.