Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
utorak, 7. jul 2020.
Temp:

22°C
 
Društvo

Novokneževčani iščekuju cvetanje Tise

foto: TV CINK
177pregleda

„Kada će cvetati?“ najučestalije je pitanje koje se već nekoliko dana može čuti među novokneževčanima, dok se u večernjim časovima šetaju duž obale Tise. Dobra vest je da se povremeno već mogu primetiti jedinke, koje iz muljevitog tiskog dna sporadično izlaze na površinu, a mogu se primetiti i manji rojevi. Da bi došlo do masovnog rojenja iznad površine reke, moraju se stvoriti idealni uslovi.

Kako je napomenula naša sagovornica, ekolog Mirjana Rankov iz “Eko centra Tisa Novi Kneževac”, zbog nestabilnog i vetrovitog vremena ne može se sa sigurnošću utvrditi tačan momenat vrhunca rojenja, te je savetovala znatiželjnim građanima da u narednim danima u večernjim časovima silaze do reke kako bi osmotrili stanje, jer će cvetanje  iz dana u dan biti sve izraženije. Ona je još apelovala da se ne hvataju živi primerci, kako se ne bi narušio njihov proces parenja i produžavanja vrste.

U Evropi postoji oko 350 vrsta vodenih cvetova, a Tiski cvet jedan je od najvećih. Prizor koji nastaje kada insekt izlazi na površinu reke kako bi se spario, u ovim krajevima nazivamo „cvetanjem“. Ovaj insekt je, prema rečima naše sagovornice, strogo zaštićena vrsta, a nažalost i ugrožena. Nekada se mogao videti na svim velikim evropskim rekama, međutim, usled industrijalizacije, zagađenja i skraćivanja vodenih tokova narušen je ekosistem, te sada živi samo još u reci Tisi.