Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
utorak, 7. jul 2020.
Temp:

20°C
 
Društvo

O najstarijim sugrađanima svaki radni dan brinu gerontodomaćice

foto: TV CINK
188pregleda

U sklopu Centra za socijalni rad organizovana je služba gerontodomaćica koja pruža sve neophodne usluge starijim licima kojima je pomoć neophodna. Gerontodomaćice su na terenu u toku cele godine pet dana u nedelji, a nekada i vikendom ukoliko je potrebno. Svaka od njih ima deset korisnika koje snabdeva i pomaže. Centar za socijalni rad propisao je uputstva i način rada po kojem postupaju angažovane domaćice.

Kako navode same gerontodomaćice kod svakog korisnika provedu otprilike četiri sata nedeljno ili po dva sata ali dva puta nedeljno, sve u zavisnosti od dogovora.

Gerontodomaćice svoj posao uglavnom obvljaju peške ili biciklom. U slučaju kada korisnik zatraži veću količinu namirnica iz prodavnice one nailaze na razumevanje svojih sugrađana te se uvek nađe neko ko će ustupiti svoje vozilo i pomoći im u prevozu. Požrtvovan rad reziultirao je i poverenjem koje se ostvarilo između korisnika i gerontodomaćica te ponekad popričaju o svojim problemima,opuste se i dogovaraju o sledećim koracima.