Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
utorak, 7. jul 2020.
Temp:

20°C
 
Društvo

Svetski dan zaštite životne sredine – čuvajmo prirodna staništa zaštićenih vrsta

foto: TV CINK
176pregleda

Danas se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine. Na teritoriji Vojvodine postoje 133 zaštićena područja na površini od preko 140.000 hektara, podaci su Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Novokneževačka opština može se pohvaliti podatkom da na svojoj teritoriji ima specijalni rezervat prirode „Pašnjaci velike droplje“, kao i zaštićene prirodne vrste – jedini par orla krstaša i vodeni insekt “tiski cvet”. Iako se Novokneževčani ovim ponose, pred njima je i velika odgovornost.

Kroz razgovor sa našom sagovornicom, ekologom Mirjanom Rankov iz udruženja „Eko centar Tisa Novi Kneževac, saznali smo da čovekovi postupci imaju veliku ulogu za očuvanje, ali i uništavanje pojedinih vrsta i njihovih staništa. Tako, neadekvatna upotreba pesticida i herbicida na oranicama, kao i korišćenje nedozvoljenih sredstava mogu ozbiljno ugroziti opstanak pojedinih vrsta.

Prema rečima naše sagovornice, na našem području pašnjaci su od izuzetne važnosti za očuvanje ekosistema, ali ponovo, usled ljudskog neznanja, nemarnosti ili čak bahatosti i ta područja se postepeno uništavaju.

Datum 5. jun odredila je Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine. Prisutne delegacije su tada donele zajednički zaključak o potrebi međunarodne saradnje u svrhu zaštite životne sredine. U svetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uklјučena javnost, a koje propagiraju odgovoran odnos prema okruženju.