Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
utorak, 7. jul 2020.
Temp:

19°C
 
Društvo

U gnezdu Bore i Eržike izleglo se još jedno mladunče orla krstaša

foto: PannonEagle LIFE
126pregleda

U ataru u blizini Srpskog Krstura nalazi se poznati par orla krstaša, Bora i Eržika čije je gnezdo od nedavno bogatije za još jednog potomka, navode iz „Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije“. Ovaj par nalazi se u blizini pašnjaka velike droplje u jednom šumarku gde su na staroj topoli svili gnezdo koje je pod budnim okom stručnjaka. U sklopu projekta „Pannon Eagle“ na kojem radi trinaest partnera iz pet zemalja među kojima je i naša, odvija se već par godina zaštita orla krstaša u panonskoj niziji.

Da je ceo proces shvaćen vrlo odgovorno govori i podatak o tome da je već četvrtu godinu za redom organizovan rad volontera koji nesebično daju sve od sebe kako bi ovu vrstu zaštitili i potpomogli njihovo razmnožavanje. Do sada se ukupno izleglo šest mladunaca otkad su volonteri uključni u čuvanje.

Rad udruženja iz Srbije zasnovan je na iskustvu kolega iz Mađarske koji preko 40 godina rade na zaštiti i čuvanju orla krstaša a da su izuzetni stručnjaci u pitanju govori i činjenica da imaju najbrojniju populaciju gnezdećih parova u ovom delu Evrope-oko 250, navode iz udruženja. Udruženje iz Srbije veoma se raduje međunarodnoj saradnji te veruju da će im iskustva dodatno poboljšati rad a isto tako i broj parova ove zaista lepe i posebne vrste ptice.