Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
ponedeljak, 21. septembar 2020.
Temp:

12°C
 
Zdravlje

Štićenici MS kuće obeležili Svetski dan borbe protiv multiple skleroze

foto: TV CINK
232pregleda

U susret Svetskom danu borbe protiv multiple skleroze članovi „Udruženja obolelih od multiple skleroze severnobanatskog okruga“ okupili su se u MS kući kako bi, u nešto skromnijem maniru, obeležili ovaj dan. Prema rečima predsednice udruženja Slavice Zorić zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom izostala je svečanost, ali  to nije umanjilo značaj povoda  njihovog okupljanja.

U MS kući privode se kraju radovi po projektu rekonstrukcije, pa su tako već zamenjeni vrata i prozori, konstrukcija krova, crep i oluci, a u toku je i krečenje prostorija udruženja. Projekat finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja i iznosi nešto više od milion i 700 hiljada dinara, navela je naša sagovornica i dodala da bi radovi trebali da budu gotovi do održavanja tradicionalne likovne kolonije.

Dan borbe protiv multiple skleroze u svetu se obeležava 30. maja, a u Srbiji ima oko 9 hiljada obolelih od ove podmukle bolesti. Bolest se najčešće javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu, a žene oboljevaju dva puta češće od muškaraca, prenosi Tanjug.