Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
ponedeljak, 3. avgust 2020.
Temp:

26°C
 
Ekonomija

Cveće iz plastenika bračnog para Pal ukrašava bašte u Novom Kneževcu i okolini

foto: TV CINK
534pregleda

Novokneževačke i kanjiške bašte već dvadeset godina ulepšava cveće poniklo iz rasadnika bračnog para Pal iz Novog Kneževca. Bračni par Erika i Tibor Pal bave se proizvodnjom baštenskog i rezanog cveća, koje prodaju na novokneževačkoj i kanjiškoj pijaci. Posle obavljenih jutarnjih poslova u plasteniku, predah su napravili uz kafu u cvetnoj oazi u svom dvorištu, gde smo sumirali utiske o protekloj sezoni.

Po struci su agronom i vaspitačica, a prvobitno su u plasteniku u dvorištu svog doma gajili povrće, potom i sadnice ruža. Kako kažu, godinama su svoje znanje o cvećarstvu nadograđivali, a bilo je potrebno mnogo truda i rada da njihove sadnice dostignu današnji kvalitet.

Iako su skoro sve sadnice cveća rasprodali, plastenici ipak nisu prazni. Na mestu gde se nalazilo cveće, trenutno raste paradajz, a kako kažu, zbog dobre organizacije često paralelno gaje i cveće i povrće, kako bi proizvodnja tekla bez prekida a plastenik uvek bio ispunjen sadnicama.

Kako se vode parolom kvalitet iznad kvantiteta, proizvodnju su ograničili na tri plastenika, i kako kažu, to im je dovoljno da mogu lepo da žive. Prema njihovim rečima, izuzetno im je drago što se u proteklom periodu veliki broj sugrađana posvetio baštovanstvu i nadaju se da će se taj trend nastaviti.