Jezici

Magyar HU Română RO Српски језик SR
subota, 6. jun 2020.
Temp:

17°C
 
Obrazovanje

Mališani se vratili u vrtiće

foto: TV CINK
396pregleda

Posle duže pauze i novokneževački mališani vratili su se u vrtić. Decu u pratnji roditelja svako jutro na ulazu dočekuje medicinska sestra sa beskontaktnim toplomerom, a zatim i vaspitačice koje im dezinfikuju ruke i obuću. Roditeljima nije dozvoljen ulazak u objekat, a u obavezi  su da prilikom predaje dece nose zaštitnu masku i rukavice.

U sobama za igru i učenje trenutno je nešto manje od tridesetoro dece, a prema rečima naše sagovornice, očekuju da će se svakim danom taj broj povećavati kako se i roditelji budu vraćali na svoja radna mesta. Zaposleni u ovoj predškolskoj ustanovi kažu da im je neobično bez uobičajene dečije graje, ali da im, u ovim uslovima, prisustvo manjeg broja dece u mnogome olakšava posao, te se bez većih zastoja poštuju sve procedure prilikom prijema i ispraćaja dece, kao i tokom samog boravka.

Zbog malog broja prijavljene dece, vrtići u manjim naseljima opštine još uvek su zatvoreni. Povratak u kolektiv dozvoljen je deci koja su prošla lekarski pregled i čiji su roditelji dostavili potvrdu poslodavca o obaveznom prisustvu na radu. Iz predškolske ustanove „Srećno dete“ kažu da su roditelji dece uzrasta do 4 godine iskazali najveću potrebu za čuvanjem dece u vrtićima.